Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

forrás: Prím Online, 2023. április 24. 09:12

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

Ezt a szituációt pedig tovább nehezíti az, hogy az interneten több ezer vállalat - köztük a 1996 óta a hazai szoftverfejlesztési piac egyik meghatározó szereplője, az EuroMacc is - kínál egyedi szoftverfejlesztéssel kapcsolatos szolgáltatásokat. Így a rendelkezésre álló lehetőségek száma elsöprő lehet. 

 

Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben megosztjuk azt az 5 lépést, amelyeknek a segítségével sokkal könnyebb lesz majd a választás. 

 

Határozd meg a projekt céljait és időkeretét!

 

Mielőtt belevetnéd magad a keresgélésbe, határozd meg a projekt főbb céljait és a megvalósításához rendelkezésre álló időkeretet! Itt nem kell semmilyen bonyolult dologra gondolni. Egy egyszerű követelménylista, valamint az alapvető makettek, diagramok és/vagy munkafolyamatok jó kiindulópontként szolgálhatnak. Továbbá hasznos lehet még a szükséges általános technikai készségek felmérése is.

 

Ezután jöhet a keresgélés

 

Most, hogy meghatároztad a projekt céljait, az ütemtervét és a befejezéséhez szükséges készségeket, itt az ideje, hogy összeállíts egy listát a potenciális szoftverfejlesztő cégekről! Használd ehhez a Google keresőjét!

 

Majd keresd fel a különböző vállalkozások weboldalát, ahol meggyőződhetsz arról, hogy lépést tartanak-e a legújabb technológiai fejlesztésekkel! Az új ötletek és innovációk ugyanis elengedhetetlenek ebben a folyamatban. Továbbá felmérheted azt is, hogy megfelelő szakértelemmel rendelkeznek-e, és arra szakosodtak-e, amelyre neked szükséged van.

 

Győződj meg arról, hogy igazi partnerként viselkednek!

 

Bár a szoftverfejlesztés alapját a speciális technológiákban, eszközökben és programozási nyelvekben való szakértelem adja, de rendkívül fontos tényező az is, hogy a cégre tekinthetsz-e partnerként, és nem egy egyszerű külsős ügynökségként tevékenykednek majd a vállalkozásodnál. 

 

Mérd fel a kommunikációs stílusukat!

 

A szoftverfejlesztés egy összetett folyamat. A kommunikációs kihívások pedig minden lépést megnehezítenek, a követelmények meghatározásától kezdve az érdekelt felek és a felhasználók visszajelzéséig minden bonyolult lehet.

 

A jó kommunikációs készség tehát kulcsfontosságú a jó munkakapcsolat kialakításához és egy kielégítő végeredményhez. Ezért az emailek váltása mellett érdemes telefon- vagy videóhívásokon keresztül is felmérni, hogy az általad kiszemelt cég csapata hogyan kommunikál.

 

Végül győződj meg arról is, hogy ügyelnek-e a titoktartásra!

 

Az együttműködés során érzékeny információk továbbítására is sor kerül. Ezért mielőtt bárkivel is leszerződnél, fontos, hogy meggyőződj arról, hogy a vállalat hogyan kezeli ezt a részét a folyamatnak, és milyen intézkedések vannak bevezetve annak biztosítására, hogy a bizalmas anyagaid ne kerüljenek illetéktelen kezekbe.