IHM k+f támogatásokról a SZTAKI-ban

Kovács Attila, 2003. augusztus 21. 22:00
Augusztus 21-én az MTA SZTAKI-ba „kihelyezett" sajtótájékoztatót tartott az IHM, amelyen számadási céllal a tárca kutatás-fejlesztési támogatásairól adtak számot a minisztérium vezetői.
Kovács Kálmán miniszter elmondta, 2002. szeptember és 203. december vége közötti időben a tárca k+f támogatásokra összesen 4,71 milliárd forintra kötelezte el magát. Ez jóval több, mint az IHM éves költségvetésének 10%-a. Az összeg három területen kerül elköltésre: együttműködési megállapodásokra 2450 millió forint, k+f pályázatokra 1810 millió forint, míg az űrkutatás területeinek a támogatására 450 millió forint jut

Bakonyi Péter, az IHM helyettes államtitkára arról tájékoztatott, hogy az elmúlt évben 354 jelentkezőből 74 k+f pályázatot tudtak támogatni. Utalt rá, hogy a jövő hét csütörtökén a tárca új k+f pályázatot ír ki. A 400 millió forintos keret három témakörben beadott pályázatokra „költhető el": 1. biztonság, bizalom, hitelesség, 2. „tudáshídon a soknyelvű Európába", 3. Szolgáltató önkormányzat. Még egy, a minisztérium szakmai kompetenciájába tartozó területen, a fogyatékkal élők esélyegyenlőségére irányuló, 150 millió forint keretösszegű pályázat jelenik meg a közeljövőben - mondta a helyettes államtitkár.

A vendéglátó MTA SZTAKI nevében Inzelt Péter igazgató - aki augusztus 20-án magas állami kitüntetést vehetett át a Parlamentben -, elmondta, 42 millió forintos saját rész mellett az intézet egy 90 millió forintos IHM-támogatást nyert el, amelyet a következő témákban kívánnak hasznosítani: GRID-projektek, számítógépek javítása, hiba-, probléma-elhárítása nem szakmai felhasználói környezetekben, információs társadalom projektek. Bemutatásra került még két, az intézet által elnyert projekt. Az egyik a 16 millió forint támogatással indult KOPI plágiumkeresési és információs portál témájú projekt, a másik a most kezdődő HEKTÁR projekt, amely nyílt archívumú ajánlások hazai elektronikus könyvtárakban való alkalmazását célozza.