Emberi testbe implantálható RFID chipek

Tóth Kristóf, 2003. november 27. 10:41
Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy a fejlettebb országokban a könnyebb raktárkészlet-kezelés érdekében a szupermarketekben rádiófrekvenciás elven működő azonosító chipekkel látják el a különböző termékeket, mostantól azonban ilyen chipeket akár már magunkba is beültethetünk.

Az RFID megoldások fejlesztésével foglalkozó Applied Digital Solutions abban reménykedik, hogy az emberek nem félnek majd attól, hogy bőrük alá parányi mikrochipeket ültessenek. A vállalat munkatársai elmondták, hogy a 12x2,1 milliméteres méretekkel rendelkező RFID chipeket szakorvosok a megfelelő helyi érzéstelenítést követően lényegében pillanatok alatt képesek a páciensek kezébe implantálni. Az ilyen chipekkel ellátott emberek a kis műtétet követően minden korábbinál könnyebben azonosíthatják majd magukat, illetve akár bankkártya használata nélkül is felvehetnek majd pénzt az automatákból.

Scott Silverman, az Applied Digital Solutions vezérigazgatója a napokban Párizsban megrendezett ID World 2003 szakkonferencia keretein belül elmondta, hogy a VeriPay névre keresztelt speciális RFID technológia minden apró részletre kiterjedő teszteken ment keresztül, és készen áll a kereskedelmi forgalomban történő bevezetésre. Matthew Cossolotto, a vállalat szóvivője utalt arra, hogy nemrégiben ő maga is átesett a chipbeültetésen, és mindenkit biztosított arról, hogy a technológia teljesen biztonságos. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy míg a hagyományos bankkártyákat könnyen el lehet hagyni, illetve akár el is lophatják tőlünk, addig a VeriPay esetében ilyenektől értelemszerűen egyáltalán nem kell tartani.

A parányi RFID chipek azonosítást kérő rádiójelzésekre várnak, és amennyiben ilyet észlelnek, kisugároznak magukból egy egyedi identifikációs kódot, ami általában 64 bites szokott lenni. A legtöbb ilyen chip nem rendelkezik saját áramforrással, ugyanis a működésükhöz szükséges energia az azonosítást kérő rendszer által kisugárzott rádiójelekből könnyedén kinyerhető. Az Applied Digital Solutions vezetői elmondták, hogy bár az emberi testbe implantálható rádiófrekvenciás azonosító chipek sok személyiségi jogi kérdést felvetnek, a vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy ügyfelei ezen jogai a legkisebb mértékben se csorbuljanak.