9,5 millió dollárért kelt el az Elender

forrás Prim Online, 2004. március 10. 17:56
A Euroweb International (EWI) és az Elender Üzleti Kommunikációs Rt. részvényeseinek képviselői 2004. február 23-án aláírták az adásvételi szerződést, amely szerint az Euroweb International megvásárolja a Wallis csoport többségi tulajdonában lévő Elender Rt. részvényeinek 100%-át.
Az Elenderért fizetett vételár 9,5 millió USD, az alábbi összetételben: 6,5 millió USD készpénz és 677 201 darabból álló Euroweb International részvénycsomag, 3 millió USD értékben, részvényenként 4,43 USD árfolyamon. A vételár megfizetésén túl az Euroweb kötelezettséget vállal 1,4 millió USD tulajdonosi kölcsön részletekben, 2005 végéig történő megfizetésére az Elender Rt. részvényesei felé. A tranzakció zárásához még szükség van a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására.

A többségi tulajdonos Wallis Rt. 2002 októberében vásárolta meg az Elender 77%-os részesedését, amit az internet-ágazatban tett pénzügyi befektetésnek tekintett. A Wallis befektetőtársai az Elender alapítója, Lepp Gyula és vezetője, Kóka János voltak. A tranzakciót követően a részvényesek az Elendert összeolvaszották az egyik legjelentősebb magyarországi web-fejlesztő cégként számon tartott, szintén Wallis tulajdonú Webigen Rt.-vel, létrehozva így az ország legnagyobb internetes megoldás szállító cégét.

Az Elender Üzleti Kommunikációs Rt. iránt mutatkozó jelentős szakmai, befektetői érdeklődés aktuálissá tette a részvényesek számára az exit megfontolását. Az eladók szerint az EWI olyan jelentős szakmai befektető ezen a különleges piacon, aki képes értéket hozzáadva kiaknázni a magyar ICT piacban rejlő üzleti potenciált. Az Euroweb Magyarország Rt., illetve az Elender Üzleti Kommunikációs Rt. összeolvasztásából pedig jelentős méretgazdaságossági előnyök származnak. Ezért is fogadják az eladók örömmel, hogy a vételár egy részét részvényekben kapják meg, amitől további értéknövekményt remélnek. A részvényesek úgy értékelik, hogy a szerződés aláírásával sikeres tranzakciót zártak, elérve a befektetéskor. kitűzött céljaikat.

A vásárló Euroweb International, a Nasdaq-on jegyzett internetszolgáltató holding, a régióban Csehországban, Szlovákiában és Romániában is rendelkezik érdekeltségekkel. Az Elender megvásárlásával olyan integrált internetszolgáltató jön létre Magyarországon, amely jelentős fejlődési lehetőségeket rejt magában. A két cég, az Euroweb Magyarország és az Elender Üzleti Kommunikáció Rt. integrációja a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően kezdődik meg. Az egyesítendő cégek Kóka János vezérigazgató irányítása alatt működnek tovább, aki egyben az integrációs folyamatért is felel, illetve az EWI igazgatóságában is helyet foglal.