Csepeli György Brüsszelben megnyitotta az információs társadalomról szóló kiállítást

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 22. 08:00
Magyarország európai uniós tagsága csak akkor lehet sikeres, ha egybekapcsolódik az információs korszak adta lehetőségek kihasználásával - jelentette ki Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára pénteken Brüsszelben, megnyitva a magyarországi információs társadalomról szóló kiállítást.

Csepeli György az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az információs társadalom fejlettségének alapmutatójában, abban, hogy a lakosság hány százaléka használ rendszeresen internetet, Magyarország a maga 27 százalékos adatával a csatlakozó országok középmezőnyében található - azaz van még mit fejlődni. "Ugyanakkor ha azt nézzük, hogy az internetre bekötött háztartások hány százaléka tudja széles sávon, azaz a leghatékonyabban, leggyorsabban elérni a világhálót, akkor itt messze vezetünk a csatlakozók között, s a jelenlegi EU-átlaghoz képest sem állunk rosszul" - mondta az államtitkár, hozzátéve: a magyarok mindig is nagyon jók voltak programjaik eredetiségét, kreativitását tekintve, csak éppen az ideák megvalósításában és eredményeik elismertetésében, "eladásában" voltak problémák. Csepeli György szerint ez a mostani kiállítás ebből a szempontból példaértékű lehet, mert nagyon nagy sikert aratott.

A kiállítást az Európai Bizottság Információs Társadalom Főigazgatóságán rendezték meg: ez a főigazgatóság az összes csatlakozó országnak lehetőséget adott, hogy megmutassa magát, beszámoljon arról, hol áll e területen. Ami a magyarországi helyzetet illeti, az érdeklődők a kiállításon a plakátok, képek, különböző írásos anyagok mellett multimédiás bemutatókat is láthatnak az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által támogatott tervekről, így a Nemzeti Digitális Adattárról, vagy éppen a digitális középiskoláról.