IBM: új szoftvermodell

forrás Prim Online, 2004. május 20. 21:08
Az IBM köztesszoftver (middleware)-alapú modellje a webes számítástechnika és a hagyományos asztali PC-s környezet jellemzőinek ötvözésével kínál egységes, az eddiginél rugalmasabb és biztonságosabb módszert az üzleti alkalmazások és adatok eléréséhez, megosztásához és kezeléséhez.
Az IBM új, szerver által felügyelt kliensmodellje segítségével a vállalatok központilag kezelhetik, oszthatják el és szükség szerint azonnal a megfelelő klienseszközhöz rendelhetik fontos üzleti alkalmazásaikat és adataikat. A támogatott kliensek között a hagyományos asztali gépek és laptopok mellett pl. az eladáshelyi terminálok, a PDA-k és a mobiltelefonok is megtalálhatók. Az új szoftverkomponens-technológiák révén az IBM a webes alkalmazások alacsony teljes rendszerköltségével és azonnali bevethetőségével tudja ötvözni a hagyományos PC-szoftverek gazdag funkcionalitását. Így az ügyfeleknek többé nem kell különálló és eltérő alkalmazásokkal bajlódniuk a weben és asztali gépükön - az előnyöket egységes kliensmodell keretében vehetik igénybe.

Az IBM szoftvermodellje - az asztali gépektől és a laptopoktól kezdve a PDA-kon és a mobiltelefonokon át a beágyazott rendszerekig - sokféle kliens menedzselését biztosítja a vállalatok számára, és az új és meglévő alkalmazásokat illetve adatokat valamennyi eszközön keresztül elérhetővé teszi. Ily módon a felhasználó tér‑ és időbeli korlátok nélkül, szinte bármilyen klienseszközt (és operációs rendszert) választhat a kommunikációhoz, vagy a fontos üzleti információk eléréséhez és kezeléséhez. Ez a lehetőség pedig ösztönzi egy olyan jövőbeni környezet kialakulását, ahol a felhasználók különböző - tetszés szerint hálózatra csatolt vagy onnan leválasztott - eszközöket használnak munkanapjuk egyes szakaszaiban a fontos információk eléréséhez, az üzleti alkalmazások futtatásához, valamint a kollégákkal, ügyfelekkel és üzleti partnerekkel folytatott együttműködéshez.

Az IBM nyílt köztesszoftver-megoldása a Windows, UNIX, Linux és a kimondottan vezeték nélküli és beágyazott eszközökhöz szánt operációs rendszereket (pl. Symbian) támogatja. Várhatóan a MacOS is még az idén felkerül a támogatott környezetek listájára. Az IBM kliens-menedzselési modellje igazán együttműködő megoldás, hiszen számos "vastag" kliensen futó alkalmazást is támogat (így pl. az asztali gépek produktivitásnövelő szoftvereit) - és ezzel maximálisan értékállóvá teszi az ügyfelek ez irányú korábbi beruházásait.

Az IBM új szoftverkörnyezetének elemei: Lotus Workplace szoftver, amely sokféle, szerver által felügyelt produktivitásfokozó funkcióval (pl. e-mail, azonnali üzenetátvitel, dokumentumkezelés, csapatmunka) növeli az együttműködés hatékonyságát; a kliensek ezreinek központi adminisztrálására képes Tivoli szoftver (kliens-hozzáférési, ‑telepítési, ‑frissítési funkciókkal, a számítástechnikai erőforrások igény szerinti klienshez rendelésének képességével); WebSphere Portal szoftver - "egykapus" megoldás a felhasználókkal, alkalmazásokkal és különböző tartalmi elemekkel bonyolított személyes interakciókhoz; beépített, szerver által felügyelt biztonsági, ügykövető, valamint alkalmazás-felügyeleti és adatkezelési képességek.

Az IBM szintén bemutatta a szerver által felügyelt klienskörnyezet új szoftverelemeit:

Új IBM Lotus Workplace Messaging és IBM Lotus Workplace Documents alkalmazások: Az Eclipse-alapú IBM Workplace klienstechnológiára épülő megoldások nagyfokú rugalmassághoz és szabadsághoz juttatják az ügyfeleket, és egységes infrastruktúrával könnyítik meg számukra a szoftverbevezetést. A teljes rendszerköltséget (TCO) mérséklő Workplace szoftverek segítségével a szervezet a megfelelő klienseket vagy felhasználói típusokat megcélozva, központilag vezetheti be és felügyelheti környezetében az üzenetátviteli és dokumentumkezelési funkciókat.

Mindkét szoftver új módszert kínál az ügyfeleknek és a partnereknek a szerverrel felügyelt kliens-modell szerint futó fejlett végfelhasználói alkalmazások kifejlesztésére, futtatására és központi felügyeletére. Az IBM Lotus Workplace Messaging (Web Access Edition) a böngészőt használók kedvező árú, nyílt szabványokra épülő üzenetátviteli megoldása, amely az asztali gépes alkalmazásokra jellemző gazdag funkcionalitást és a webes alkalmazásoknál megszokott költségelőnyöket és menedzselhetőséget biztosítja felhasználóinak. A korábbi IT-beruházások hasznosítása érdekében a megoldás egyszerűen integrálható a meglévő, támogatott infrastruktúrákkal. Az IBM Lotus Workplace Documents fokozza az együttműködő munkahelyi környezet felhasználóinak üzleti produktivitását. A "rich client" funkciók révén a rendszer központi helyet biztosít a végfelhasználóknak fejlett dokumentumaik, prezentációik és táblázataik létrehozására, importálására, szerkesztésére és elmentésére, és segíti a különböző dokumentumtípusokban testet öltő információk keletkezésének egyszerű nyomon követését.

Új Workplace Client Technology, Micro Edition: A Workplace Micro Environment (WCTME) szoftver (5.7-es verzió) sokféle eszközre kiterjeszti a nagyvállalati alkalmazások futtatásának lehetőségét. A WCTME 5.7 köztesszoftver az IBM nagyvállalati szoftvereinek különböző eszközökhöz kifejlesztett változatait (pl. DB2e, MQe, Service Management Framework és Java runtime környezetek) tartalmazza, és zavartalanabb kapcsolat létrehozását teszi lehetővé a különféle eszközök és a vállalati infrastruktúra között. Így a vállalatok, a fejlesztők és gyártók egyszerűbben építhetnek és konfigurálhatnak gazdag funkcionalitású alkalmazásokat a különböző eszközökön, és távolról illetve vezeték nélkül is végezhetik az új szolgáltatások felügyeletét, frissítését és telepítését. Ezen túlmenően, a szoftverrel olyan környezetben is menedzselhetők az alkalmazások, ahol az eszközök nincsenek állandóan a hálózatra csatlakoztatva (ilyen pl. a mobil értékesítők környezete). A WCTME szoftver on‑line, off‑line és vegyes csatlakozási környezetben egyaránt garantálja az üzleti alkalmazások elérhetőségét, és rendszeresen elvégzi a szükséges adatszinkronizálást.