GTS-Datanet RUO-szerződés a Matávval

MTI Sajtóadatbank, 2004. november 4. 08:52
Referencia helyi hurok átengedésére vonatkozó szerződést (RUO) kötött a Matávval szerdán a GTS-Datanet az alternatív távközlési szolgáltatók közül elsőként.
A szerződés értelmében a Matáv az előfizetőtől a helyi központig terjedő telefonvonalat engedi át úgy, hogy onnantól a felhasználók már a GTS-Datanet berendezései segítségével kapcsolódhatnak a Datanet gerinchálózatához.

"A Datanet szolgáltatásainak igénybevételével mintegy 20 százalékot spórolhatnak az ügyfelek telefon- és internetköltségeiken a vállalat előzetes számításai alapján" - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint a szerződés megkötése lehetővé teszi a GTS-Datanet számára, hogy új szolgáltatásokkal jelenjen meg a távközlési piacon. A helyi hurok átengedésével lehetővé válik például a szélessávú internetezést szolgáló ADSL letöltési sebességénél akár harmincszor gyorsabb VDSL bevezetése is.

A közlemény kitér arra, hogy a helyi hurok átengedése a gyakorlatban kétféleképpen valósulhat meg. A teljes átengedéssel az érintett ügyfelek telefonszolgáltatást és internet szolgáltatást is megrendelhetnek az alternatív szolgáltatótól. A részleges átengedés azok számára nyújt kedvező feltételeket, akik csak a szélessávú internet elérést kívánják az új szolgáltatótól igénybe venni.

"Első lépésben januártól Budapest belvárosában lesznek elérhetőek a GTS-Datanet olcsóbb adat-, hang-, és internetszolgáltatásai, a jövő év folyamán pedig más budapesti kerületek és vidéki városok is bekapcsolódnak a rendszerbe" - tartalmazza a közlemény.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság augusztusban hirdette ki határozatát a jelentős piaci erejű szolgáltatók referenciahurok-átengedési ajánlatai kapcsán.

Ez a referenciaajánlat lényegében arról szól, hogy a törvényben előírtaknak megfelelően a jelentős piaci erejű szolgáltatók, így a Matáv, az Invitel, az Emitel, a Hungarotel és a Monortel kötelesek költségalapon átengedni a tulajdonukban és használatukban lévő, az egyes előfizetőkig terjedő hálózatot, az úgynevezett helyi hurkokat az ezt igénylő jogosult szolgáltatóknak.