Kkv-k projektmenedzselési kérdései is az idei PMF-en

Fekete Gizella, 2005. április 8. 10:49
A HTE tegnap nyolcadik alkalommal, "Projektmenedzsment a gazdaságban"címmel megrendezett Távközlési és Informatikai Fórumának programja elsősorban a különböző iparágak, ágazatok - állam- és közigazgatás, pénzügyi szektor, közútfejlesztés, közlekedés, hírszerzés - projektmenedzsment specialitásaira fókuszált.
A hét szekcióban folyó huszonkilenc előadásban iemelt szerepet kaptak a jogiak mellett a projektek emberi erőforrás kérdései, a kkv-k informatikai projektmenedzsment-tapasztalatai, de a nemzetközi, különösen az EU-n belüli projekttapasztalatok, elvárások, lehetőségek mellett a változásmenedzsment kritikus kérdéseit sem kerülték meg az előadók.

A Budapesti Corvinus Egyetemről, Nemeslaki András elnökletével folyó Kis- és közepes vállalatok és a projektmenedzsment szekcióban például az Albacomp Rt.-től Halmai László a nagyvállalati ERP rendszer kisvállalatra történő implementációjának projektvezetésben tapasztalható ellentmondásairól, míg a BCE Kisvállalkozás-fejlesztési Központtól Szirmai Péter a projektmenedzsment és a kisvállalkozások lehetőségei beszélt.

A fórum szervezőinek nem titkolt célja, hogy a különböző iparágak és szakmai kultúrák (pl. műszaki-technikai, gazdasági-üzleti, jogi-szabályozási) projektmenedzsment-összetevőit, -tapasztalatait a fórum által megtestesített szakmai közösségbe hozva, segítséget nyújtsanak a ma szinte elengedhetetlen olyan menedzserképességek, mint a rugalmasság vagy a nyitottság fejlesztésében.

Ezért a FŐVOSZ-IPMA-tól jött Tárnoki Péter vezette Projekt megoldások, esettanulmányok szekcióban a kiemelt közútfejlesztés, valamint az EU-finanszírozású közlekedési beruházások projektirányítási tapasztalatai éppúgy helyet kaptak, mint a Magyar Postánál a HP által, nem kevés nehézséggel dacolva is végrehajtott papírmentes iroda projekté.

A Hyperteamtől Solti Árpád vezette szekcióban bemutatott informatikai projekt-esettanulmányokból az IT szerepéről a vállalati projekt kultúra fejlesztésében mellett a Matáv Rt. ERP rendszerrel kapcsolatos napi üzemeltetésének kihelyezési tapasztalatairól, annak tipikus problémáiról és azok megoldásairól is képet kaptak a téma iránt érdeklődők.

Ahogy a fórum előadói is megállapították, a projektmenedzsment módszertan alkalmazása Magyarországon is mindinkább terjed, épp ezért egyre nagyobb jelentőséget kapnak a sikert alapvetően befolyásoló "részletkérdések". Ezekre válasz azonban csak a gyakorlati munka során szerezhető.

Az Év Projektmenedzsmentje



A projekt minden mérföldköve időre teljesült. A rendszermenedzsmentben több mint 3000 mérőponton 7x24 órában gyűlnek az adatok, amelyeket az arra illetékesek elérhetnek. A működés során teljesült a 99,7 százaléknál magasabb szolgáltatási/SLA szint - szolgáltatásonként egyedileg értelmezve.

Az EU a követendő minták között az angol rendszer mellett a magyart is megjelöli. A projekt szponzora kiemelte a pályázó kiemelkedő - az államigazgatási és üzleti érdekek és munkakultúra illesztéséhez elengedhetetlen - érdekegyeztető és kommunikációs képességét. Oláh István tudatos csapatépítéssel, megfelelő érdekeltségi rendszert alkalmazva fel tudta a korábban lelassult projektet gyorsítani, be tudta a vidéki hálózat kiépítését indítani, és el tudta érni a 650 intézményi fiók megvalósítását. A projekt indulásakor megszervezte a munkafolyamatokat és a minőségbiztosításra saját ISO szabályzatot is készített. A széles körű infokommunikációs és üzleti projektvezetési tapasztalatokkal rendelkező 45 éves villamosmérnököt, a fenti projekt sikerének hatására, egyre több kritikus projekt irányításának feladatával (pl. ügyfélkapu megvalósítása, kormányzati portál működése beindítása) keresik meg.