F-Secure: mobilvírusok elleni küzdelem új szakasza

Kovács Attila, 2005. május 4. 14:20
A biztonsági megoldásokat szállító finn F-Secure és magyarországi disztribútora, a 2F2000 Kft. mai közös budapesti sajtótájékoztatóján Antti Vihavainen, az F-Secure mobil biztonsági szolgáltatások alelnöke a mobil eszközök vírusai elleni hatékony fellépés új szakaszáról beszélt, amikor a maroktelefonokat támadó rosszindulatú kódok hármas csoportosítását jelentette be.
A mobilkártevők első csoportjába a Cabir vírus és a hozzáhasonló, a Symbian 60 operációs rendszert használó Bluetoothon keresztül terjedő kártevők tartoznak. A második csoport károkozói titokban települnek fel a telefonokra, amikor a felhasználó ingyenes játékokat és más típusú fájlokat tölt le. A csoport egyik legismertebb tagja a Skulls kártékony trójai kód, amely .sis fájlban terjed, a rendszer-alkalmazásokat nem működő változatokkal helyettesíti, így a telefon alapfunkcióin kívül egyetlen más alkalmazás sem működik. A legveszélyesebb harmadik rosszindulatú kódcsoport szintén a Symbian Series 60 eszközöket támadja, a Bluetooth kapcsolatot, valamint az MMS üzeneteket egyaránt használja a terjedéshez. (Példa erre a Commwarrior).

Az F-Secure Mobile Anti-Virus megoldás Vihavainen szerint intelligens telefonok hatékony védelmét biztosítja mindhárom esetben. A mobil eszközökön futó való idejű védelmet és automatikus vírusvédelmi frissítéseket kínál szabadalmaztatott SMS frissítési mechanizmuson és https kapcsolaton keresztül.