Szabványok optikai hálózatokra és új Ethernet szolgáltatásokra

Kovács Attila, 2005. június 27. 18:10
Felismerve a DWDM (Dense Wavelenght Division Multiplexing) innovációra gyakorolt jelentős hatását, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) új szabványt (ITU-T G.698.1) alkotott, amely képessé teszi a hálózati operátorokat, hogy a nagyvárosi környezet (metro) hálózataiban több szállítós DWDM rendszereket legyenek képesek telepíteni.
Mivel a távközlési szolgáltatók maximalizálni szeretnék kábeles beruházásaikat és egyre több nagy sávszélesség igényű szolgáltatásokat kívánnak a több forgalmazótól származó eszközparkjukon bevezetni, az ezen a területen való szabványosítási törekvések kritikusan fontosak. Eddig egyedi optika érpáron nagy számú (max. 80) csatornát kiszolgáló DWDM rendszereket telepítettek a core száloptikai hálózatokba. Egy másik WDM technológia, a CWDM (a C a Coarse jelölésére szolgál) volt a metro hálózati területek első szabványosított megoldása. A CWDM rendszerek azonban csak korlátozott számú csatornát (max. 12-őt, a jövőben max. 16-ot) képesek kiszolgálni. A G.698.1 alapján nagyobb kapacitású DWDM rendszerek helyezhetők üzembe a városi hálózati környezetek számára, miközben különböző szállítóktól származó rendszerelemek is telepíthetők.

Az ITU szintén kidolgozott egy szabványt (ITU-T G.801.1), amely a berendezésgyártók számára meghatározza az EVPL (Ethernet Virtual Private Line) szolgáltatások nyújtásához szükséges rendszerek előállítását. Az EVPL az operátorok számára teszi lehetővé a pont-pont csatlakozásokat, osztott sávszélességű hálózati eszközökön való adatátvitel érdekében.