Felvásárolja a Palm a PalmSource-t?

Milkovits Gábor, 2005. augusztus 29. 21:40
Hivatalosan meg nem erősített értesülés szerint a PDA-kat és okos telefonokat gyártó Palm (jó ideig PalmOne) fel-, vagy inkább visszavásárolná a PalmSource szoftvercéget.
Az eredeti Palm 2003-ban vált szét a hardverprofilú PalmOne-ra és az operációs rendszerért felelős PalmSource-ra. A terv valószínűleg az volt, hogy a szoftvert egyeduralkodóvá tegyék nemcsak a Palm, hanem az összes többi gyártó hordozható számítógépén és okos telefonján, ez azonban a legkevésbé sem így alakult. A PalmSource jelenleg komoly gondokkal küzd, piaci részesedése pedig jóval elmarad a konkurencia mögött. Eközben a PalmOne sikeresen ellensúlyozta a PDA üzletág válságát népszerű Treo okos telefonjaival, nemrégiben pedig 27 millió dollárért megvette a PalmSource-tól a Palm márkanév feletti rendelkezés jogát, és vissza is változtatta nevét Palm-ra.

Szakértők szerint a megújult Palm számára csupán annyit hozhatna az ügylet, hogy teljes ellenőrzést gyakorolhatnának a Palm OS fölött. A cég ugyanakkor igyekszik több lábon állni, így például már fejlesztenek Linux-alapú okos telefonokat, sőt a vezetés Windows Mobile rendszerű készülékek gyártását sem zárta ki a jövőre vonatkozóan. A visszavásárlás hírére egyébként közel 20%-ot emelkedett a Palm részvények árfolyama az utóbbi 3 napban.