Kiadták az első biometrikus útleveleket brit diplomatáknak

Milkovits Gábor, 2005. november 8. 21:31
A brit Külügyminisztérium hivatalosan kiadta a világ első biometrikus azonosító technológiát használó útleveleit, egyelőre csak az ország diplomatáinak.
Az egyelőre tesztelés alatt álló útlevelek úgynevezett „első generációs” biometrikus eljárást használnak, ami azt jelenti, hogy csipjük egy speciális digitális portrét tartalmaz, amit határátlépéskor egy külön olvasóba helyezve lehet megjeleníteni. A biometrikus úti okmányok a jövőben a tervek szerint más elemeket, például digitálisan tárolt ujjlenyomatokat is tartalmazni fognak. Az új útlevelek általános bevezetését jövő februárra tervezik az Egyesült Királyságban, míg a biometrikus személyi igazolványokat 2009-ig szeretnék elterjeszteni.

Utóbbiakkal szemben nagy az ellenállás, mivel a szigetországban ezidáig hagyományosan egyáltalán nem létezett ilyen irat. A brit Belügyminisztérium, illetve az útlevélhivatal már egy ideje megkezdte egy új, a biometrikus azonosítást lehetővé tevő digitális fotószabvány elterjesztését, hogy ne legyen technikai akadálya az új okmányok februári bevezetésének. A biometrikus iratokat szorgalmazók fő motívuma a haladás igénye mellett nyilvánvalóan a biztonság, illetve a terrorizmus elleni védelem biztosítása: nem véletlen, hogy az Egyesült Államok is minél hamarabb szeretné alkalmazni a technológiát a beutazási vízumok esetében.