Ingyenes a vezeték nélküli internetezés Pécs belvárosában

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 24. 08:29
Ingyenessé vált a vezeték nélküli internetezés Pécs belvárosában; az első felhasználó Kovács Kálmán informatikai miniszter volt, aki csütörtöki, pécsi látogatása során tesztelte a szolgáltatást.
A vezeték nélküli szabad internetezés programjába ma már a világ minden olyan városa belefog, amely lépést akar tartani a modernizációval. Ilyen Pécs is - hangoztatta Kovács Kálmán a megyeszékhely Széchenyi terén tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az informatikai beruházásokban, az elektronikus közigazgatás megteremtésén fáradozó intelligens városoknak fel kell készülniük a folyamatos fejlesztésekre. A turisták, üzletemberek között ugyanis egyre nagyobb az igény az ilyen szolgáltatásokra, sőt, néhány év múlva a laptopok használata már a felsőoktatási hallgatók mindennapjainak részévé válik.

A tájékoztatón elhangzott, hogy Pécsett összesen hat hot spot, azaz vezeték nélküli internetezésre alkalmas helyszín van, ebből egy, a Széchenyi téri ingyenes. A közeli tourinform irodában elhelyezett kültéri antenna segítségével innen laptoppal és megfelelő hálózati, vagy integrált kártyával bárki elérheti a világhálót.

Az ingyenes hozzáférést a város kezdeményezte a szolgáltatást nyújtó informatikai vállalkozásnál.

Horváth Zoltán, Pécs alpolgármestere beszámolt arról, hogy a baranyai megyeszékhelyen július elsejétől használhatók az e-önkormányzat szolgáltatásai, vagyis az állampolgárok számítógép és internet segítségével is elkészíthetik helyi adóbevallásaikat, kérhetik hatósági engedélyeiket, s egyebek mellett intézhetik szociális ügyeiket is.

Az ehhez szükséges fejlesztés 620 millió forintba került, ebből 38 millió forint önkormányzati, a többi kormányzati és európai uniós forrás - tette hozzá az alpolgármester.