A Sanyo megválik félvezető-gyártó üzletágától

MTI Sajtóadatbank, 2006. április 3. 08:27
A Sanyo Electric nyereségességének javítása érdekében megválik félvezető-gyártó üzletágától annak átszervezését követően.
A kevésbé nyereséges tevékenységek átszervezésének keretében a Sanyo már megállapodott a tajvani Quanta Display vállalattal lapképernyős tévék közös gyártásában. A legnagyobb pénznyelő a félvezető-gyártó részleg, aminek az értékesítése lehetővé teszi az oszakai vállalat számára, hogy a továbbiakban háztartási berendezés gyártó tevékenységére összpontosítsa átszervezési munkáját.

A Niigata prefektúrában 2004-ben történt földrengés 24 milliárd jenes kárt okozva súlyosan megrongálta a Sanyo félvezető gyártó üzemét, ami azonban azóta már termelési csúcsának 70 százalékán dolgozik. A Sanyo számítógép áramkör gyártó tevékenysége még erősen veszteséges.

A Sanyo 171,54 milliárd jen veszteséget szenvedett el a 2005. március 31-én zárt pénzügyi évben főként a földrengés által okozott károk miatt. A félvezető üzletág 220 milliárd jen konszolidált forgalmat ért el 13 ezer fős alkalmazotti létszámmal. Az üzletág egy konszernen belüli vállalatot és mintegy 30 érdekeltséget foglal magában. Gyártó üzemei Japánon kívül vannak még Kínában, Dél-Koreában és Thaiföldön. A főként audiovizuális készülékekben alkalmazott analóg félvezető áramköröket gyártó Sanyo üzletág termelésének 90 százalékát exportálja.