Ausztriában növekedett az illegális számítógépprogramok részaránya

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 29. 09:34
Ausztriában tavaly – az utóbbi 5 évben először - ismét növekedett az illegális számítógépprogramok aránya - adta hírül a Der Standard című osztrák napilap.
Az újság táblázata szerint 2005-ben az alpesi országban használt szoftverek 26 százaléka volt illegális program a BSA (Business Software Alliance) osztrák gyártói-érdekvédelmi szövetség adatai szerint, és ez tavaly mintegy 105 millió euró veszteséget jelentette a forgalomkiesés miatt. A BSA ezért most újabb felvilágosító kampányt kezdett az illegális programok visszaszorítása érdekében, amelyben már nem a várható büntetésekre helyezik a hangsúlyt, hanem inkább arra, hogy tanácsokat adjanak az illegális szoftverek használóinak a számítógépes rendszerek "tisztává" tételi lehetőségeiről.

A Der Standar táblázata szerint tavaly továbbra is Kínában volt a legmagasabb az illegális szoftverek aránya 86 százalékos értékkel, ami valamivel kisebb részarány a megelőző évekbelinél. A listán Oroszország következik 83 százalékos értékkel, majd India 72, Törökország 65, Brazília 64, Lengyelország 58, Olaszország 53, Franciaország és Szlovákia 47, Ausztrália 31, Japán 28, Németország és Nagy-Britannia 27, Finnország és Ausztria 26, majd az Egyesült Államok 21 százalékos mutatóval. Magyarország nem szerepel a listán, ám az osztrák napilap megjegyezte, hogy az Ausztriával szomszédos országokban a megelőző évhez képest csökkent az illegális szoftverek aránya.

A BSA számításai szerint világszerte mintegy 35 százalékos lehet a nem jogtiszta programok aránya, ami az EU-ban tavaly 9,68 milliárd eurós veszteséget okozott a gyártóknak és a forgalmazóknak, a világ egészét tekintve pedig 34,3 milliárd dollárt.