Hurokátengedés a Hungarotel hálózatában is

forrás Prim Online, 2006. október 17. 10:00
A Hungarotel szolgáltatási területén is elindulhat a hurokátengedésen alapuló verseny a szélessávú internetszolgáltatók között, miután a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tanácsa hétfőn kihirdette a Hungarotel új referencia hurokátengedési ajánlatára vonatkozó határozatát.
Az NHH tanácsa a többi jelentős piaci erejű (JPE) vezetékes szolgáltatót néhány héttel korábban már kötelezte a teljes és részleges hurokátengedés, valamint az úgynevezett helyi bitfolyam hozzáférés legtöbb egyszeri és havi díjának csökkentésére.

Az NHH közleményében ismerteti: azt várja a hurokátengedés feltételeink javításától, hogy ezt követően az alternatív szolgáltatók új ajánlatokkal jelennek majd meg a piacon, bővítve ezzel a fogyasztók által igénybe vehető szolgáltatások körét.

A most kihirdetett referencia hurokátengedési ajánlat (RUO - Reference Unbundling Offer) a JPE szolgáltatók azon havi és egyszeri nagykereskedelmi díjait, illetve szolgáltatásnyújtási feltételeit tartalmazza, amelyeken a jogosult szolgáltatók igénybe vehetik a teljes és részleges hurokátengedést, valamint az úgynevezett helyi bitfolyamszolgáltatást, azaz azokat a nagykereskedelmi szolgáltatásokat, amelyek révén a helyi hálózattal nem rendelkező szolgáltatók is szélessávú szolgáltatásokat tudnak nyújtani.

A közlemény szerint az új hurokátengedési ajánlatok nyomán javulnak a helyi hálózattal nem rendelkező szolgáltatók nagykereskedelmi szerződéses feltételei, s ezáltal erősödhet a verseny a szélessávú szolgáltatások kiskereskedelmi piacán, így immáron a Hungarotel szolgáltatási területén is.

A hurokátengedéssel az alternatív szolgáltatók számára lehetővé válik, hogy bővítsék szolgáltatásaikat, és kedvező ajánlatokkal új előfizetőket nyerjenek meg. A fogyasztók számára pedig megszűnhet annak kényszere, hogy az alternatív szolgáltatások igénybevétele mellett, valamelyik nagy (JPE) szolgáltatóval is szerződéses kapcsolatban kelljen állniuk.

A jelentős piaci erejű szolgáltatónak - a Hungarotel mellett a Emitelnek, az Invitelnek, a Magyar Telekomnak és a Monortelnek – a tanács 2005-ös határozata alapján kellett beadnia a RUO-ajánlatát, amelyeket a tanács többszöri hiánypótlás, majd új beadásra kötelezés után fogadott el. A korábbi határozattervezeteket az érintett szolgáltatók véleményezhették, az NHH tanácsa pedig ezek figyelembevételével hozta meg végleges döntését.