Az Amnesty International tiltakozik az internetes cenzúra ellen

MTI Sajtóadatbank, 2006. november 3. 10:01
Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet ötvenezer aláírást tartalmazó petíciót nyújtott be csütörtökön egy újonnan megalakult nemzetközi fórum elé az internetes oldalakon alkalmazott cenzúra ellen tiltakozva, a véleménynyilvánítás szabadsága védelmében.
"Felhívom a kormányokat és a nekik segédkező vállalatokat, hogy vessenek véget a véleménynyilvánítás szabadsága internetes korlátozásának" - hangzik a petíció szövege Nitin Desai, az ENSZ-főtitkár információstársadalom-tanácsadója ismertetése szerint.

Az Amnesty International és az Internet Governance Forumon (IGF) részt vevő más nem kormányzati szervezetek együtt léptek fel azok ellen az államok ellen, amelyek - például Kína - olyan nagy vállalatokkal együttműködve, mint a Google vagy a Yahoo korlátozzák a területükön a keresőrendszerekben hozzáférhető információkat.

Az Athén egyik külvárosában több mint 1200 küldött - kormányok, valamint a civil és az üzleti szféra szereplőinek - részvételével megrendezett négynapos alakuló IGF-ülés csütörtökön zárult.

Az internet feltalálójaként számon tartott Sir Tim Berners-Lee ugyanaznap a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltatónak adott interjújában hangot adott aggodalmának, hogy a terebélyesedő internet visszaélésekre adhat alkalmat. Berners-Lee indokoltnak látja, hogy kutatási programot indítsanak a világháló felhasználásának jövőbeli alakulásáról, a legkülönfélébb tudományágak képviselőinek bevonásával.

"Igazán szükség lenne egy olyan tudományra, amellyel megérthetjük ezt. Képesnek kell lennünk megvizsgálni, hogy továbbra is hasznunkra lesz-e, vagy az lesz a vége, hogy egyik napról a másikra feltűnnek olyan jelenségek, amelyek valójában nagyon rosszak - fogalmazott. - Elképzelhető, hogy kiderül, egy-két nagyon antidemokratikus dolog kezd feltűnni, és hogy a félretájékoztatás kezd eluralkodni az interneten" - figyelmeztetett Berners-Lee.