Windows XP a PlayStation 3-on

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 27. 19:18
A Sony nemrég nyilvánosságra hozta, hogy PlayStation 3 játékgépe különböző Linux operációs rendszereket is támogat, azonban a napokban olyan videó bukkant fel a világhálón, amelyen látható, hogy Windows Xp fut a konzolon.
Egy japán programozónak sikerült elindítania a kifejezetten X86-os környezetben működő Microsoft-szoftvert a PlayStation 3-on, ami azért is különös, mert a játékgép CPU-architektúrája (Cell processzor) teljesen különbözik az X86-osétól. Ezt úgy tudta elérni, hogy Fedora Linux alatt a QEMU emulátor segítségével szimulált egy X86-os platformot, s ily módon lehetővé vált az Xp futtatása is. A programozó az erről készített felvételt közzétette az interneten is, azonban ebből kitűnik, hogy habár elindul a Windows a virtuális környezetben, épphogy csak döcögni képes. Csupán az operációs rendszer betöltődésére több percet kell várni, s miután ez megtörtént, a Start menü előhívása és bármely más alkalmazás megnyitása is hosszú időt vesz igénybe.

A videó megtekinthető a következő linken; http://video.google.com/videoplay?docid=-8800244920606286092&sourceid=docidfeed&hl=en