Fél éven belül jön a WiFi-konkurens UWB technológia Európába

Milkovits Gábor, 2006. december 14. 08:39
Az Európai Unió Rádió Spektrum Bizottsága (RSC) hivatalosan jóváhagyta az UWB technológia használatát az öreg kontinensen – az UWB-t eddig csak Amerikában használhatták, szigorú korlátozásokkal.
Az Ultrawideband vezeték nélküli technológia elméletileg akár 1 gigabit/s-os adatátviteli sebességet biztosít 10 méteres körzeten belül, és ami igen fontos, kompatibilis a számtalan készülékben használt Bluetooth-al is. Azzal kapcsolatosan megoszlanak a vélemények, hogy az UWB mekkora konkurenciát jelent a WiFi számára, az azonban egyértelmű, hogy az Intel, a Texas Instruments, a HP, a Nokia és mások által, támogatott kommunikációs platformnak van jövője. Különösen igaz ez, ha figyelembe vesszük azt a Nokia, a Microsoft és mások között tavasszal létrejött megállapodást, amelynek értelmében 2008-ig, az UWB lehetőségeit felhasználva olyan Bluetooth-képes készülékeket fejlesztenek ki, amelyek akár 100 megabit/s-os sebességgel tudnak egymás között tartalmakat cserélni - ez a legtöbb mostani Bluetooth eszközének mintegy a százszorosa.

Az UWB használata az Egyesült Államokban is igen szigorú szabályozás alá esik, a kibocsátott mikrohullámú jel erőssége ugyanis nem lépheti át a lefektetett határértéket. Az európai reguláció még ennél is rigorózusabbnak ígérkezik, annyira azonban nem fog eltérni a tengerentúlitól, hogy ne lehessen egységes globális UWB platformot kialakítani.