Boltokban a Vista és az Office 2007

Kiss Ádám Zoltán, 2007. január 30. 07:21
A Microsoft a mai napon jelentette meg kiskereskedelmi forgalomban a több mint hat év után megjelenő új generációs operációs rendszerét, és az annak újításait kihasználni képes aktualizált irodai programcsomagot.
A nagyvállalati megrendelők számára novemberben bemutatott két újdonság ma egy kétnapos New York-i rendezvény keretében mutatkozott be a végfelhasználóknak. A vállalat a Vistával kapcsolatban elsősorban a rendszerstabilitást és a fokozott biztonsági szintet emelte ki mint újítást a megújult kezelőfelület és Aero grafikus interfész mellett. A rendszer stabilitása az XP bemutatásánál is kiemelt szempont volt, ám a biztonsággal adódtak problémák, hiszen a Vista elődjéhez száz fölötti javítást adtak ki. Ennek megfelelően igen komoly energiát fektettek a védelmi rendszerekbe, új böngésző, médialejátszó és rosszindulatú szoftverek után kutató program is készült az operációs rendszerhez.

A Vista sikere igen fontos a cégnek, mivel ez alapozza meg a vállalat jövőbeli sikereit, az Office pedig a Microsoft legjövedelmezőbb terméke. Ennek megfelelően a cég tervei szerint a Vistát egy éven belül 100 millió gépre telepítik majd, de az XP-t kedvelőknek sem kell aggódniuk a vállalat 2011-ig meghosszabbította a terméktámogatási periódust, így a frissítések hiánya önmagában senkit nem kényszerít majd a váltásra. A termék több otthoni változatban jelenik meg, az árak azonban meglehetősen változatosak. A legolcsóbb Home változat az USA-ban 100 dollárnál kezdődik, míg az Ultimate verzió 249 dollár lesz, a brit felhasználóknak azonban numerikusan ugyanennyit kell majd fizetniük, azonban saját pénznemükben, vagyis számukra mindez kétszer annyiba kerül. Mindezzel együtt a szakértők szerint 2007 végére a ma XP-t futtató gépek mintegy 15 százalékán jelenik meg a Vista. A Home Basic változat továbbfejlesztett keresési funkciókat és biztonsági szintet kínál az Aero nélkül, a Home Premium ugyanezt Aeroval, Media Centerrel, adatmentési és DVD írási képességgel, a Vista Ultimate pedig minden otthoni és üzleti képességet, valamint letölthető extrákat.

Minimum követelmények:

800 MHz-es processzor
512 MB memória
DirectX 9 kompatibilis videókártya

Ideális hardver:

1 GHz-es processzor
1 GB memória
128 MB grafikus memória
40 GB merevlemez
DVD meghajtó
Internet-hozzáférés