Használaton kívüli tv-frekvenciákon szolgáltatna Wi-Fi-t a Microsoft és a Google

Kiss Ádám Zoltán, 2007. február 12. 19:08
A szakértők szerint számos kihasználatlan televíziós frekvencia létezik, most ezeket szeretnék Wi-Fi szolgáltatásra felhasználni, először próbaképpen az USA-ban, a jelentkezők között a Google és a Microsoft mellett ott a Dell, a Hewlett-Packard , a Philips és az Intel is.
Az új lehetőség kiaknázására rengeteg a jelentkező, köztük a legnagyobbak, a Google és a Microsoft, valamint az élvonalbeli hardvergyártók. A meglevő, ám használaton kívüli frekvenciatartomány kihasználása nagy haszonnal kecsegtet, hiszen vélhetően minimális befektetéssel lehetne hatalmas területeket lefedni, ahelyett, hogy egy újabb párhuzamos hálózatot építenének ki. A versengés mellett egyfajta szövetség is kialakult a helyi engedélyező hatóság, az FCC meggyőzésére, mely még nem foglalt állást az ügyben. Az FCC megnyugtatására most egy kísérleti eszközt fejlesztenek ki, ez demonstrálná, hogy egyrészt lehetséges a használaton kívüli frekvenciák kiaknázása ilyen célra, másrészt a rendszer nem zavarná a meglevő szolgáltatásokat.

A Microsoft részéről Eric Hollreiser is megerősítette a hírt, és kijelentette, hogy ugyan egy szélessávú szolgáltatást nyújtó eszköz létrehozásában érdekeltek, de ez nem előfutára egy új Microsoft hardvernek, ami arra enged következtetni, hogy a cég ezúttal a rendszer szoftverrészét kívánja erősíteni.