Valentin-napi vírus terjed

Milkovits Gábor, 2007. február 14. 19:48
Szoftverbiztonsági cégek arra figyelmeztetnek, hogy egy magát Valentin-napi üdvözletnek álcázó vírus terjed az interneten.
A Dref-AB elnevezésű vírus a Sophos jelentése szerint 14-én az általuk a világhálón észlelt vírusprogramok 76,4%-át tette ki, ami igen tekintélyes arány. A vírust tartalmazó e-mailek tárgya változatos, ám mindegyik valamilyen romantikus üzenetet ígér. A szorosan vett fertőzött mellékletek a 'flash postcard.exe', 'greeting postcard.exe', 'greeting card.exe', vagy 'postcard.exe' nevek valamelyikét viselik. A Sophos szerint a mellékletek megnyitásával a féreg aktiválódik, és elküldi magát a fertőzött PC-n található e-mail címekre. Konkrét funkciója az, hogy utat nyisson más víruskódok letöltéséhez, amelyek révén a támadók átvehetik az irányítást a megfertőzött rendszerek felett.

A Dref-AB mostani tömeges megjelenése az álcázásra használt üzenetek jellege miatt február 14-re korlátozódik, azonban ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne találkozhatnánk valamilyen variánsával más témájú e-mailek rosszindulatú mellékleteként.