IBM csip optikai adatátvitellel

Milkovits Gábor, 2007. március 26. 21:32
A Wall Street Journal (WSJ) értesülése szerint az IBM mérnökei olyan csipet fejlesztettek ki, amely újfajta optikai technológiát használ az adattovábbításhoz, a jelenlegi lapkákénál jóval nagyobb sebességet elérve.
A prototípus csip 160 milliárd bitet tud másodpercenként továbbítani, illetve feldolgozni, ami körülbelül a nyolcszorosa a jelenlegi technológiák által biztosítottnak. Ez a sebesség elegendő ahhoz, hogy egy teljes HD nagyfelbontású filmet szélessávú otthoni hálózaton a másodperc töredéke alatt kis távolságra lévő eszközre eljuttassanak, de a professzionális alkalmazások előtt is komoly jövő áll. A WSJ szerint az IBM forradalmi csipje olyan alkalmazásoknak nyithat utat, mint például a digitális röntgenfelvételeket azonnal az orvos kézi számítógépére átküldő megoldás, vagy mondjuk a szeizmikus adatok elemzését élőben a geológus munkaállomására továbbító technológia.

Az üzleti lap értesülései nem terjednek ki további részletekre a csippel kapcsolatban, csupán annyit közöltek még, hogy a kék óriás még a héten bemutatja az innovatív lapkát valamilyen szakmai fórumon.