Csinos kis Skype-féreg terjed

Genda Csongor Zoltán, 2007. április 17. 17:06
A napokban olyan új Skype-vírus indult terjedésnek, amely egy csinos nő képében tetszeleg, azonban ez csupán álca, ugyanis a cél az internetezők számítógépeinek a megfertőzése.
Az F-Secure egy olyan új Instant-Messaging féregre hívta fel a figyelmet, amely a Windows operációs rendszert futtató Skype-ügyfeleket veszi célba. A biztonságspecialista által közzétett jelentés szerint a felhasználók egy rövid üzenetet kapnak, amelyben egy link található, és az internetezők gyanújának elaltatása érdekében egy hiányos öltözékben ábrázolt csinos nő fotója mögé rejtik a hackerek kártevőjüket. A szóban forgó weboldal azonban, amelyre a hivatkozás utal, a Pykse nevű vírust tartalmazza, amely miután megfertőzte az áldozat számítógépét, a kontaktlistában lévő összes partnerünknek továbbküldi a fentebbi üzenetet. Ennyiben viszont nem merül ki a féreg tevékenysége, mivel azon kívül, hogy még a Skype állapotjelzőjét is átállítja "elfoglalt"-ra, még egy távoli weboldallal is felveszi a kapcsolatot, amely az addigi fertőzéseket számlálja.

A szakemberek elmondása szerint azonban a vírust nem vértezték fel más, komolyabb kárt okozó funkciókkal, csupán azzal a kellemetlenséggel kell számolniuk a felhasználóknak fertőzés esetén, hogy nem kapják meg a bejövő üzeneteket.