Munkaállomások kihosszabbítása IP alapon

forrás Prim Online, 2007. július 4. 10:02

Napjainkban egyre több érv szól amellett, hogy miért érdemes a munkahelyeken a PC-ket és szervereket a felhasználóktól elszeparáltan működtetni: nem csak a gépek fizikai állapotát kímélhetjük meg, hanem az adatok biztonságát is szem előtt kell tartani.

Legjobb példa lehet erre az ipari környezetben működő PC-k használata: ki vannak téve a környezetből érkező pornak, korróziót okozó folyadékoknak és gázoknak, és még sorolhatnánk. Vannak olyan területek is, ahol a PC-khez való fizikai hozzáférés korlátozott, például laboratóriumokban, könyvtárakban, adatközpontokban, és így tovább. Egy másik, való életből származó példa szerint a felhasználók elszeparálása a PC-ktől szinte kötelezőnek mondható adatbiztonsági szempontból; ilyen területek közé sorolhatóak az iskolák, bankok és várótermek.

Az Avocent már régóta úttörő a kihosszabbítás technológiájában. Az alkalmazás lényege, hogy a PC-k/szerverek billentyűzet-, egér-, monitor- és audioportjait kihosszabbítsuk. Ennek az alkalmazásnak két típusa létezik: első esetben fizikai összeköttetés van az adó és a vevő berendezés között; az összekapcsolást UTP kábelen valósíthatjuk meg, ahol az áthidalható távolság mértéke limitált.

Az Avocent termékpalettájából az alábbi termékek sorolhatóak ebbe a kategóriába:


A Long View IP termék működési elvét tekintve a már fent ismertetett módon működik, a különbség csupán annyi, hogy a fizikai UTP kábeles kapcsolat megszűnik, helyette a kihosszabbítás a helyi hálózatra tevődik át. A digitális jelek ugyanis az IP hálózaton kerülnek továbbításra a PC és a vevő berendezés között.

Az IP alapú kihosszabbítás előnyei:


Az ADÓ-készülék technikai paraméterei/tartozékok:


A VEVŐ-készülék technikai paraméterei: