HP ProCurve: hiánypótló nagyvállalati redundáns kapcsoló

Kovács Attila, 2007. október 9. 14:18

A HP hálózati üzletág mai sajtótájékoztatóján két új terméket (ProCurve Switch 8212zl, Network Access Controller 800) jelentettek be, ismertették a Dell'Oro nagyvállalati LAN termékekre vonatkozó piaci elemzését, valamint bemutatták a Magyarországon megnyílt regionális ProCurve demolabor funkcóit. Darvas Benjamin üzletágvezető adott átfogó képet a menedzselt hálózati eszközpiacról, benne a HP szerepéről, és beszélt a felmérés eredményeiről. Sallai Péter mutatta be az új termékeket és a ProCurve demolabort.

A 8212zl nagyvállalati kapcsoló hiánypótló újdonság a HP termékpalettáján. Főbb jellemzői: könnyen skálázható, önmagában redundáns felépítésű, moduláris, Layer 2-től Layer 4ig terjedő szolgáltatásokat és magas szintű biztonsági funkciókat kínál; 10 Gigabit/sec-ig terhelhető, 692 Gbps össz-switching sebesség, max. 428 millió pps áteresztőképesség, max. 288 darab gigabites port és max. 48 darab 10 Gbps port vezetékes szinten való kiszolgálása. A kapcsoló firmware-je a korábbi ProCurve 5400 switch-csel kompatibilis. Esetleges meghibásodásnál modulok futás közbeni, "meleg cseréje" (hot swap) lehetséges. Egyedül a System Support Module nem redundáns. A kapcsoló max. négy belső tápegységgel működik.

Teljesen új termék a HP hálózati termékpalettáján az NAC 800 jelzésű hálózati hozzáférés vezérlő berendezés. Néhány a főbb jellemzők közül: könnyű telepíthetőség, a futó szoftverek integritásának az ellenőrzése, kényelmes beépített riportkészítési funkciók, beépített RADIUS szerver. Jelenleg a Microsoft és Macintosh perációs rendszereket támogatja.

A viszonteladóknak és a HP ügyfeleinek kialakított budapesti demolabor kész alkalmazásai a következők: hálózatmenedzsment és monitorig funkció; 802.1x alapú hitelesítés port szinten (EAP, Web és MAC alapon). A még tervezési fázisban lévő demók: vezeték nélküli eszközök hitelesítése (802.1x EAP, Web és MAC authententikáció és dinamikus jogosultság-kezelés); vezeték nélküli hálózatok központosított kezelése; hálózat-összekapcsolás vezeték nélküli eszközökkel (wireless bridge); hálózati immunitás menedzser (NIM); NAC 800 által vezérelt hozzáférés-kezelés és integritás-ellenőrzés.

A HP ProCurve Networking eladásai a piac éves növekedését (28%) jóval meghaladó arányban (44%) nőttek. A portszámot illetően 2007 második negyedévében, az EMEA térségben az üzletág 15,7%-kal állt a Cisco mögött a második helyen. A PoE (Power over Ethernet), azaz az Ethernet portokon át való tápellátást támogató portok szállításában a HP 249 %-kal növekedett az előző év hasonló időszakához viszonyítva, szemben a piac ezen szegmensének 60%-os bővülésével. A Dell'Oro Group szerint a HP ProCurve üzletág az L2-L3 kapcsolók szemensében, az értékesített Gigabit és10 Gigabit portok száma alapján is a második legnagyobb gyártó.