Beszélő telefont fejlesztettek ki a Budapesti Műszaki Főiskolán

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 15. 08:52

Beszélő Telefon ("BeszT") néven Magyarországon elsőként olyan programrendszert fejlesztettek ki, amely mobiltelefonra rátöltve a képernyőn megjelenő információt gépi beszédhanggal is közvetíti - tudatta a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) pénteken az MTI-vel.

A fejlesztésben a BMF Informatikai Rendszerek Intézete, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem (BME) Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke, valamint a M.I.T. Systems Kft. vett részt, gépi beszédfunkciókkal egészítve ki a mobiltelefont vakok és gyengén látók számára - olvasható a főiskola közleményében.

Mint írják, a fogyatékkal élők önálló életvitelének támogatásában és integrációjában egyre nagyobb szerepet kapnak a korszerű informatikai rendszerek, és a használatukhoz szükséges informatikai írástudás.

Az összegzés szerint a BMF Neumann János Informatikai Kara Magyarországon egyedülálló program keretében több mint öt éve folytatja az érzékszervi fogyatékkal élők (vakok és gyengénlátók, valamint siketek és nagyothallók) informatikai felzárkóztatását. A kar fontos feladatának tekinti az új rendszerek kutatását és kifejlesztését is, melyekben a mobil technológiák játsszák a vezető szerepet.

Mint a dokumentum kiemeli, a mobiltelefon a mindennapi élet nélkülözhetetlen részévé vált: a kapcsolatteremtés mellett több egyéb hasznos szolgáltatást nyújt.

A látásukban korlátozott emberek, de gyakran az idősebbek is nehezen vagy egyáltalán nem tudják igénybe venni e szolgáltatásokat a nyomógombok használatakor adódó nehézségek miatt. E gondokat oldja meg a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázati támogatásával létrehozott "Beszélő Telefon", amely a képernyőn megjelenő információkat gépi beszédhanggal is közvetíti.

A rendszer támogatja a telefon alapvető szolgáltatásait, azaz a térerő, akkumulátor, idő és dátum, névjegyzék kimondását. Az új készülék billentyűvisszhanggal segíti a hívásfogadást.

A "BeszT" révén használói akadálytalanul képesek sms-t írni és fogadni,  a rendszer továbbá képes minden, a telefonban tárolt szöveget felolvasni, "magnószerűen" lejátszani - olvasható a BMF közleményében.