Érintőképernyős készülékekhez készít operációs rendszert a BlackBerry

Kiss Ádám Zoltán, 2007. november 22. 20:24

A BlackBerry a 9000-es sorozat kibocsátására készül, ezek már érintőképernyős modellek lesznek, és teljesen új operációs rendszert kapnak majd.

A Research in Motion konkurenciája, köztük a HTC, az Apple és a többiek sorra adják ki saját érintőképernyős készülékeiket, így a BlackBerry modellek megújulása sem várathat már sokáig magára.

A fejlesztések fő iránya manapság az érintőképernyős kialakítás, mely sok új lehetőséget nyit meg, de azért egyfajta divattá is vált. Ebbe az irányba halad majd a BlackBerry 9000-es sorozata, ám ehhez új operációs rendszer is szükséges, mely képes kezelni az új interfészt is. Ha már komolyabban hozzányúlnak az operációs rendszerhez, további újdonságokat is terveznek bele, ilyen például a GPS, a WiFi és az e-mail kezelés megújítása. A jelenlegi ütemterv szerint a 9000-es modelleket 2008 első vagy második negyedévében jelentetné meg a Research in Motion. A vállalat szerint a qwerty kiosztású billentyűzetek kedvelőinek még ez után is fenntartják a 8000-es sorozat gyártását, tehát a 9000-es modellek inkább párhuzamosan jelennek majd meg, énem leváltják elődjeiket. Pedig az érintőképernyős kiépítés, mivel teljes felületet beborító lesz, éppen az ilyen helyzetekre adna rugalmas megoldást. Mivel szoftveresen osztható ki a billentyűk helyzete, könnyen váltani lehetne a hagyományos és a qwerty kiosztás között.