85 000 dolláros mobilszámla internetezésért

Milkovits Gábor, 2007. december 13. 21:54

Egy kanadai olajmunkás 85 000 dolláros (kb. 14,4 millió Ft) mobilszámlát kapott kézhez, miután telefonja segítségével folyamatosan nagyméretű tartalmakat töltött le számítógépére.

A hír érdekessége, hogy a 22 éves Piotr Staniaszek egy olyan előfizetési szerződést kötött a Bell Mobility szolgáltatóval, amely 10 dolláros extra havidíjért korlátlan böngészést biztosít. Staniaszek állítása szerint abban a hitben töltött le folyamatosan, hogy ezt ingyen megteheti, azonban amint a számla is mutatja, ebben súlyosan tévedett. A meglepetés akkor érte, amikor novemberben megkapta az első sokkoló, 60 000 kanadai dollárról szóló mobilszámlát. Ekkorfel is hívta a Bell Mobility-t, ahol azonnal közölték vele, hogy a fizetendő összeg valójában elérte a 85 000 dollárt.

Az eset akkor kapott nyilvánosságot, amikor a fiú édesapja, idősebb Piotr Staniaszek a sajtóhoz fordult fia panaszával. „A fiú gyakran kint dolgozik a terepen és ilyenkor egyedül van egy kunyhóban, hát mi a jobb, ha internetezik, vagy ha vodkát iszik?” A Bell Mobility időközben méltányosságból 3400 dollárra (kb. 576 ezer Ft) szállította le a fiú adósságát, ez azonban még mindig túl magas összeg a családnak. A mobilszolgáltató szerint egyértelmű, hogy a 10 dollár havidíjas szerződésben nincsenek benne a számítógépre történő szélessávú letöltések. Az eset ugyanakkor kitűnően megvilágítja, mi a probléma a mobiltelefonos internettel; miközben a készülékek és a hálózat elvileg képesek kiszolgálni a rendes internethasználatot, valójában a technológiai kapacitás véges, az adatforgalom díjai pedig irreálisan magasak.