31" Samsung OLED képernyőpanel

Milkovits Gábor, 2007. december 27. 21:17
 

A Samsung bejelentette, hogy sikerült egy 31 inch képátmérőjű, aktív mátrix szerves fénykibocsátó diódás (AM-OLED) panelt kifejlesztenie síkképernyős televíziókhoz.

Az OLED technológia egyre népszerűbb a gyártók körében, mivel nemcsak jobb képminőséget biztosít a jelenlegi LCD-hez és plazmához képest, de egyúttal jóval energiatakarékosabb is. Mindeddig azonban csak hordozható eszközök, például mobiltelefonok kisméretű kijelzőinél alkalmazták, mivel a fejlesztések korai stádiuma miatt a nagyobb panelek egyelőre igencsak drágák. Mostanáig egyedül az úttörő szerepet vállaló Sony dobott csak piacra egy 11 inch-es OLED televíziót, Japánban, korlátozott példányszámban. A cég korábban bemutatott egy 27 inch-es prototípust is.

A Samsung a 2008 januári Las Vegas-i CES kiállításon tárja a nagyközönség elé a 31 inch-es OLED panelt, a sorozatgyártásról azonban még nem nyilatkozott. A panel mindössze 4,3 mm vékony, ami alig tizede egy átlagos LCD panelének, energiafelhasználása pedig kevesebb, mint a fele a hasonló méretű LCD termékekének. A dél-koreai gyártó 2008 folyamán 14 inch-es OLED képernyőpanelek sorozatgyártását tervezi.