Digitális műsorszóró hálózatok: négy ajánlat az üzemeltetésre

forrás Prim Online, 2008. április 24. 13:34

A földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózat üzemeltetésére és a földfelszíni digitális rádiós hálózat üzemeltetésére is két-két ajánlat érkezett, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a pályázat beadási határidejének lejárta után. A földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózat üzemeltetésére az Antenna Hungária Zrt. és a Digital Broadcasting Kft. cégek, míg a földfelszíni digitális rádiós műsorszóró hálózat üzemeltetésére szintén az Antenna Hungária Zrt., valamint a Magyar Rádió Zrt. adta be ajánlatát.

Az NHH március 25-én írta ki az öt digitális földfelszíni televízió műsorszóró-hálózat, valamint egy, a VHF-sávban működő digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó nemzetközi tenderét. Az ajánlatokat csütörtökön 11 óráig lehetett beadni, majd ezt követően került sor a tenderbontásra.

A két különálló pályázat kiírását összesen kilenc cég vásárolta meg, közülük hét érdeklődött a televíziós és kettő a rádiós multiplex üzemeltetése iránt.

Az ajánlatokat az NHH első körben formai szempontok alapján tekinti át és legkésőbb 15 nap múlva, az illetékes parlamenti bizottság jóváhagyását követően hoz döntést arról, hogy az ajánlatok megfelelnek-e a kiírásnak, azaz érvényesek-e.

Ezt követően kerül sor a pályázatok tartalmi elbírálására, majd a parlamenti bizottság jóváhagyása után 2008 augusztusában kerülhet sor a pályázat eredményhirdetésére.

Amennyiben a pályázat eredményesen zárul, akkor még az idei évben elindulhat Magyarországon a jelenlegi analóg műsorszórásnál lényegesen korszerűbb és több új szolgáltatás lehetőségét is kínáló digitális földfelszíni műsorszórás és a mobiltelevíziózás is.