Az EU vizsgálja az Office ODF támogatása utáni helyzetet

Milkovits Gábor, 2008. május 22. 21:08

Miután a Microsoft Office valószínűleg egy év múlva támogatni fogja a nyílt forráskódú szoftvereken futó ODF dokumentumformátumot, az Európai Bizottság vizsgálja, hogy ez mennyiben jelent majd szélesebb választási lehetőségeket a felhasználóknak.

A lépést sokan egyfajta gesztusként értelmezik, amellyel a szoftveróriás elejét igyekszik venni annak, hogy elsősorban kormányszervek és civil szervezetek idegenkedjenek az Office-tól és a Windows operációs rendszertől azért, mert ha a Microsoft termékeit választják, kénytelenek teljes számítógépparkjukra azt telepíteni. Az interoperabilitás elvileg lehetővé teszi, hogy azok a társaságok és szervezetek, akik mondjuk a kedvezőbb ár miatt nyílt forráskódú szoftverek mellett döntöttek, a későbbiekben akár részlegesen is átállhassanak Microsoft szoftveres gépekre anélkül, hogy az együttműködésben és így a teljes rendszer működésében bármilyen fennakadás lenne. A Microsoft mintegy két éve kínál olyan programokat, amelyek átfordítják az ODF és az Office dokumentumokat, a beépített támogatás azonban nagy előrelépést jelenthet ehhez képest. Az Office 2007 jövő év első félévében kibocsátásra kerülő nagyobb frissítése után ugyanis akár arra is lehetőség lesz, hogy a felhasználók az OOXML helyett az ODF-et állítsák be alapértelmezett formátumnak a szoftveren.

Az EU illetékesei elsősorban azt vizsgálják, hogy a Microsoft hogyan valósítja meg mindezt a gyakorlatban: a teljes támogatás elvileg azt jelenti, hogy a felhasználók az Office mellett számtalan üzleti és nyílt forráskódú irodai alkalmazás közül választhatnak, hiszen az ODF dokumentumok gyakorlatilag mindenfajta platformon kezelhetők lesznek. Ebből pedig az is következik, hogy az irodai szoftvereket használók nem lesznek kénytelenek az Office-szal gyakorlatilag egyedül kompatibilis Windows operációs rendszerhez sem ragaszkodni, ez pedig további egészséges versenyt hozhat végre a szoftverpiacon. A nyílt forráskódú szoftvereket népszerűsítő csoportok éppen ezért nem bíznak száz százalékban a Microsoft döntésében, és most úgy tűnik, hogy az EB is szeretne teljes bizonyosságot a kérdésben.