Hamisak a mobil káros hatásairól szóló tanulmányok

Genda Csongor Zoltán, 2008. május 26. 21:11

A napokban derült fény arra, hogy két Ausztriában készített, a mobilsugárzás génállományra gyakorolt káros hatásait bizonyító tanulmányt meghamisítottak.

A bécsi orvosi egyetem 2005-ben és az idei esztendőben is közzéadott két olyan tanulmányt, melyek szerint a mobiltelefonok károsak lehetnek az emberi szervezetre. Ezen tézist azonban számos kutató kétségbe vonta, ezért kivizsgálást rendeltek el az ügyben, és végül kiderült, hogy egy labortechnikus meghamisította a kísérleti eredményeket. Az egyetem vezetősége elhatárolódott a valótlan adatokat tartalmazó dokumentumoktól, és azonnali hatállyal megszüntette a csaló munkatárs munkaviszonyát. A manipulált tanulmányok szerint már kismértékű mobilsugárzás is elegendő a génműködés megzavarásához. Az adathamisító alkalmazott, akit újabb valótlan információk gyártása közben értek tetten, bevallotta, hogy a két, komoly szaktekintélyek által is kifogásolt tanulmány az ő hamis adataira épül.

Az egyetem vizsgálja, hogy hogyan lehetséges az, hogy egy egyszerű labortechnikusnak sikerült megtévesztenie a kutatás vezetőit.