256 GB-os szupergyors Samsung flash SSD

Milkovits Gábor, 2008. május 26. 22:21

A Samsung bemutatta első kereskedelmi forgalomba szánt 256 GB-os flash SSD szilárdtest-lemez meghajtóját, amely 200 MB/s-os adatátviteli sebességével a gyártó szerint a világ jelenleg leggyorsabb ilyen eszköze.

A Samsung a tajpeji ’Samsung Mobile Solution Forum-on’ mutatta be a flash PC-háttértárat, egyelőre 2,5 inch-es változatban, ám bejelentették, hogy az 1,8” verzió sorozatgyártása is vele együtt, még az idén megkezdődik. A dél-koreai gyártó saját MLC technológiáján alapuló, SATA II csatlakozófelületű eszköz mindössze 9,5 mm vastag, ám az igazi szenzáció mégiscsak a 200 MB/s-os maximális adatolvasási és 160 MB/s-os írási sebesség. Összehasonlításul, a jelenlegi leggyorsabb normál kereskedelmi forgalomban kapható merevlemezes meghajtónak tekintett Western Digital Velociraptor (3,5”, 300 GB) például valamivel 100 MB/s fölött olvas és ír, de a piacon lévő flash SSD-k maximuma is többnyire 130 MB/s körül van.

Az ilyen hírek kapcsán felmerülő szokásos kérdés természetesen a várható ár; ma egy 256 GB-os 2,5” flash SSD ára nagyjából 7000 dollár. A Samsung hivatalos közleménye arról beszél, hogy ez az eszköz végre eltörli a teljesítménybeli határt a flash SSD-k és a hagyományos winchesterek között, ami eddig akadályozta utóbbiak szélesebb körű elfogadását a hétköznapi fogyasztói piacon. A kérdés azonban változatlanul az, hogy mikor érik el a flash SSD-k azt az árkategóriát, amennyit már egy átlagember is hajlandó lesz kifizetni laptopja megnövelt tartósságáért, energiatakarékosságáért és gyorsabb működéséért cserébe.