GTS CE: egységes régiós hálózat a célkeresztben

Kovács Attila, 2008. május 28. 14:50

A GTS-Datanet mai budapesti sajtótájékoztatóján megjelent Rob Savignol (M/C Ventures), Adam Savicki (GTS Central Europe, GTS CE) és Szathmári Géza (GTS-Datanet) több bejelentést tettek.

A Columbia Capital, M/C Venture Partners és Innova Capital vezette, magánbefektetői alapokból álló konzorcium lezárta a GTS CE) felvásárlását. Az új tulajdonos legfontosabb céljának a GTS CE regionális szerepének erősítését tekinti a cégcsoport cseh, szlovák, lengyel, magyar és román leányvállalatainak még szorosabb együttműködésével. A konzorcium vezetői, a Columbia Capital és az M/C Venture Partners az informatikai és telekommunikációs szektorban érdekelt amerikai befektetői csoportok, míg az Innova Capital az egyik vezető magántőke befektető csoport Közép-Európában.  A konzorcium a GTS CE ügyvezető igazgatójának Adam Sawickit jelölte ki. A szakember ezt megelőzően a TeliaSonera International Carrier vezérigazgatójaként, és egyben a cég Egyesült Államokért és Nyugat-Európáért felelős üzletfejlesztési elnökhelyetteseként dolgozott.

A GTS CE a régió vezető alternatív távközlési szolgáltatója, amely a térségben egyedülálló, közel 60 000 km hosszú távközlési hálózattal rendelkezik. A GTS CE leányvállalatokat működtet Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon és Romániában, de szolgáltatásai partnerein keresztül elérhetők a balti államokban, Szlovéniában, Horvátországban, a Balkán országaiban, Törökországban, Oroszországban, Ukrajnában és a Közel-Keleten is.

A 2007-es évet kitűnő eredménnyel zárta a GTS CE: a cégcsoport konszolidált árbevétele elérte 396 millió eurót, ami 3,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, míg az EBITDA 21 százalékos növekedéssel meghaladta a 71 millió eurót. Az árbevétel 51 százalékát a cseh leányvállalat, a GTS Novera biztosította; további 26 százalék a lengyel leányvállalat, a GTS Energis teljesítménye. A magyar GTS-Datanet 14 százalékkal, a szlovák GTS Nextra 6 százalékkal, a román GTS Telecom pedig 4 százalékkal járult hozzá a cégcsoport régiós szintű eredményéhez.

„Egy régió, egy hálózat, egy ajánlat – a következő években ez a stratégia szab majd irányt a számunkra. Célunk, hogy a jövőben még jobban kihasználjuk a GTS CE egyedülálló, teljes régiót lefedő hálózatában rejlő lehetőségeket” – mondta el Adam Sawicki, a cégcsoport frissen kinevezett ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „A multinacionális cégek számára elindított, országhatárokon átívelő MPLS szolgáltatásunk sikerére alapozva tovább bővítjük regionális távközlési szolgáltatásaink körét. Terveink között szerepel új értékesítési csatornák kiépítése Ausztriában és Németországban. Mindemellett az esetleges további akvizíciók elől sem zárkózunk el”

A GTS CE magyar leányvállalata, a GTS-Datanet mint műszaki, mind értékesítési szempontból jelentős szerepet játszik a cégcsoport működésében. A GTS CE Budapestet, Pozsonyt, Prágát, Frankfurtot és Bécset összekötő régiós gerinchálózatát a GTS-Datanet budaörsi központjából működtetik. A magyar leányvállalat feladatköre kiterjed a gerinchálózat folyamatos felügyeletére, továbbfejlesztésére, valamint a hálózati eszközök telepítésére és karbantartására a teljes közép-kelet európai régióban. Magyarország földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően a GTS-Datanet jó kiindulópontot jelent a GTS cégcsoport számára Dél-Európa távközlési piaca felé. A GTS-Datanet 2007-ben elért eredményei: az értékesítésből származó árbevétel meghaladta az 56 millió eurót, ami 14,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, az EBITDA pedig 2,5 százalékos növekedéssel elérte a 9 millió eurót. A cég 2008-as terveiben 10-15 százalékos árbevétel-növekedéssel számol.

A Prím kérdéseire adott válaszokból kiderült, hogy: