Két tizenéves térítette el a Comcast adatforgalmát

Milkovits Gábor, 2008. június 1. 21:57

Név nélkül nyilatkozott a sajtónak az a két amerikai tinédzser, akik szerdán behatoltak a Comcast internet-szolgáltató rendszerébe, eltérítették a szolgáltatás adatforgalmát, majd a honlap tartalmát is eltüntették.

A legnagyobb amerikai kábeles internet-szolgáltatónak csütörtök estére sikerült visszaállítania az oldal, a webes levelező és a fórumok normális működését. A magukat Defiant és EBK neveken szerepeltető, 19 és 18 éves hackerek a Wired nevű internetes hírmagazinnak nyilatkozva elmondták, hogy először csak a DNS kapcsolat tulajdonságait sikerült módosítaniuk a comcast.net domaint regisztráló társaságnál, ami egyébként őket magukat is meglepte. Ezután állításuk szerint figyelmeztetni próbálták a Comcast egyik illetékesét az általuk kihasznált sebezhetőségre, az illető azonban nem vette őket komolyan. Az adatforgalom más DNS szerverekre történő átirányítását és a weboldal tartalmának eltávolítását csak ezután követték el, feldühödve ezen a magatartáson, illetve általában a Comcast szolgáltatásának általuk kifogásolt minőségén.

A fiatalok eddig még nem buktak le, ám félve bujkálnak a rendőrség elől, ami érthető is, mivel már nagykorúak lévén elég súlyos büntetésre számíthatnak. A hírrel kapcsolatos legtöbb olvasói komment szimpatizál a hackerekkel, mivel a kábeles internet terén Amerikában sok szempontból monopolhelyzetet élvező társaság szolgáltatásával és ügyfélpolitikájával nagyon sokan elégedetlenek. A Comcast például több felhasználó szerint is szándékosan korlátozza előfizetőinek a fájlcserélő hálózatokon bonyolított adatforgalmát anélkül, hogy erre bárkit is figyelmeztetne, akár az előfizetői szerződésben. Igaz ugyan, hogy néhány éve már nem hirdetnek korlátlan letöltést, de továbbra is a szupergyors adatfogalom és a nagy sávszélesség ígéretével reklámozzák csomagjaikat. Emiatt többen be is perelték már az internet-szolgáltatót, jogerős ítélet azonban még egyik ügyben sem született.