Seiko Epson XGA 3D megjelenítő mobileszközökhöz

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 7. 15:10

A Seiko Epson egy olyan 2,57” kijelzőt fejlesztett ki hordozható készülékekhez és mobiltelefonokhoz, amely térhatású megjelenítésre képes 1024x768 képpontos XGA, 500 ppi felbontásban.

Az inchenként 500 pixel Hamagishi Goro, a Seiko Epson képernyőfejlesztését irányító illetékese szerint az egyik legnagyobb felbontásnak számít a közvetlen, azaz hátsó megvilágítás nélküli megjelenítők között. A különleges szemüveg nélkül nézhető 3D képeket úgy tudják megjeleníteni, hogy a képpontok kisebb csoportjaihoz különleges, úgynevezett lentikuláris lencsék kapcsolódnak. A kétdimenziósról háromdimenziós megjelenítésre történő átváltásnál keletkező képminőség-romlást a Seiko Epson szakemberei úgy próbálták áthidalni, hogy egyrészt eleve megnövelték a felbontást, másrészt pedig a kijelző függőleges tengelyén ritkítottak a pixeleken, mivel erre kevésbé érzékeny az emberi szem, mint a vízszintesen jelentkező minőséghibákra. Ezen kívül a cég igyekezett a minimálisra csökkenteni a megjelenítő és a néző egymáshoz képest történő elmozdulásából keletkező torzulást is.

A Seiko Epson szerint a különleges, a 6,5 cm átmérőjű 3D kijelzők két éven belül megjelenhetnek a kereskedelmi forgalomba kerülő készülékekben. A képernyő persze nem minden képet tud 3D-ként megjeleníteni, csupán azokat, amelyeket speciálisan, legalább 8 QVGA kamera kétdimenziós felvételeiből külön erre a célra szerkesztenek.