Microsoft virtualizációs szoftver Vista PC-kre

Milkovits Gábor, 2009. január 20. 18:11

A Microsoft letölthetővé tette MED-V virtualizációs szoftverének nyilvános tesztváltozatát, amelynek révén XP-re vagy Windows 2000-re írt alkalmazások futtahatók a Vista rendszerű PC-ken.

A Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V) szoftver nagy vonalakban úgy működik, hogy egy virtuális XP- vagy Win2000 masinát hoz létre a Vista operációs rendszerű számítógépen. Hasonló megoldások szerverekhez jó ideje léteznek, sőt, ott akár Linuxot is lehet Windows gépeken virtualizálni, a személyi számítógépeknél azonban a kompatibilitási problémák eddig komoly gondot okoztak a felhasználóknak. A Windows Vistával kapcsolatos panaszok túlnyomó többsége ugyanis éppen abból eredt, hogy a rendszer nem kompatibilis egy csomó régebbi Windows-hoz optimalizált alkalmazással, illetve hardvereszközzel.

A MED-V a Kidaro nevű cég szoftver-virtualizációs technológiáján alapul; a társaságot tavaly májusban vásárolta meg a Microsoft. A szoftver része a redmondi vállalat „Microsoft Desktop Optimization Pack” csomagjának, amely még jó néhány olyan alkalmazást tartalmaz, amikhez felvásárlások révén jutottak, többek között a Softricity, a DesktopStandard, az AssetMetrix, és a Winternals Software megvételével. A MED-V béta letölthető a Microsoft Windows Live weboldaláról, előtte azonban regisztrálni kell.