Letölthető a Safari 4 béta

Milkovits Gábor, 2009. február 24. 23:46

Az Apple nyilvános béta tesztváltozat formájában letölthetővé tette Safari böngészőprogramjának legújabb, 4-es verzióját, amely új, gyorsabb Javascript motorral és számos más újítással rendelkezik.

Az a bizonyos Javascript motor a Nitro névre hallgat és állítólag 4,2-szer gyorsabb, mint a korábbi Safari 3-é. Ami a funkciókat illeti, említést érdemel a „Top Sites” megoldás, amely egy fül alatt rendezi a kedvenc weboldalakat, akárcsak az Opera kezdőlapja. A fülek megjelenítése a böngészőablak felett („Tabs on Top”) a Google Chrome-ot idézi, míg az intelligens címsor és keresőmező a Firefox-hoz teszi hasonlatossá a programot. Az új Safari-programban a „Cover Flow” révén az összes böngészési előzmény visszakereshető, illetve a könyvjelzők között is lehet keresést eszközölni.

A Safari 4 béta a Mac és a Windows rendszerekhez egyaránt letölthető az Apple honlapjáról. Érdekesség, hogy elsőként ez a böngésző ment át a webes szabvány-kompatibilitást vizsgáló Acid 3 teszten, nem sokkal megelőzve az Opera legújabb változatát. A szoftver innen tölthető le.