Két vevő is pályázik a SanDiskre?

Milkovits Gábor, 2009. március 14. 20:19

Az EETimes technológiai híroldal értesülése szerint a tavalyi kísérlet után ismét megvenné a SanDisket a Samsung, ráadásul ezúttal a Toshiba is beszállna a versenybe.

A SanDisk részvényeinek árfolyama a hírre 12,5 százalékpontot emelkedett és elérte a 11,19 dollárt. Ehhez képest enyhén szólva meglepő, hogy az EEETimes titkos hírforrásokra és elemzőkre hivatkozva úgy tudja, a Samsung maximum 25 dollárt kínál papíronként, míg a SanDisk állítólag akár 60-at is elkérne egy részvényért. Az értesülést persze egyelőre egyik érintett sem erősítette meg. Tavaly, még a gazdasági válságot megelőzően a Samsung 26 dollárt kínált a SanDisk-részvényekért, ezt azonban a cég elfogadhatatlannak tartotta. Ezután a dél-korerai elektronikai óriás ellenséges felvásárlással próbálkozott, ám a részvényesek nem álltak kötélnek, így 6 hónap után októberben feladták.

Mindeközben a hírújság úgy tudja, hogy a Toshiba szintén ajánlatott tett a SanDiskre, egyelőre ismeretlen felvásárlási áron. Annyi bizonyos, hogy a gazdasági válság mindenütt kedvez a konszolidációnak – már ha van elég a célra szánt tőkéjük a nagyoknak. Sokan ugyanakkor éppen azért szkeptikusak az üggyel kapcsolatban, mert a piacvezető flashmemória-gyártónak a vétellel az elődleges célja a konkurencia csökkentése lenne, ezt pedig a SanDisknél is látják és nyilván igyekeznek elejét venni a cég elsorvasztásának.