A RIM is online szoftverboltot nyit a Blackberryhez

Milkovits Gábor, 2009. április 2. 10:04

Az Apple iPhone App Store és mások példáját követve a Research In Motion is internetes letöltőoldalt nyit, egyre népszerűbb Blackberry okostelefonjaihoz.

A többi ilyen megoldáshoz hasonlóan a RIM is osztozni fog a szoftverfejlesztőkkel a letöltésekből származó bevételeken, mégpedig úgy, hogy 80 százalékot hagy meg nekik – a többiek esetében egyébként ez az arány csak 70 százalék. A fennmaradó 20 százalékból a mobilszolgáltatók is részesednek, egyelőre nem tudni, hogy milyen arányban. A Blackberry letöltő-oldal szerdán egyelőre Kanadában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában kezdi meg működését, a jövőben azonban más piacokon is meg szeretnének vele jelenni. A riválisok közül a Nokia Ovi Store májusban indul teljes gőzzel, míg a Microsoft online mobilszoftver-áruházának kezdési időpontja egyelőre kérdéses, azt viszont már lehet tudni, hogy olyan neves partnereket nyertek meg hozzá, mint a Pandora, az Electronic Arts és a Facebook.

A RIM Blackberry okostelefonjainak mindig is a praktikus és sokoldalú szoftver volt az erős oldaluk, még inkább igaz ez azonban azóta, hogy a gyártó nyitott a szélesebb fogyasztói piac felé. Az intézkedés határozottan sikert hozott a társaságnak, amely a korábbi, szigorúan üzletembereknek szánt, e-mail-központú mobilok után olyan készülékekkel állt elő, mint a széthajtható változatban is kapható Pearl, vagy az érintőképernyős Storm.