Használható grafikus vezérlő nettopokba az ATI-tól

Kiss Ádám Zoltán, 2009. július 4. 13:21

Az ATI már sokszor bebizonyította, hogy az integrált grafikus magok terén jóval az Intel előtt jár, így jó hír, hogy a cég kifejezetten a nettopokba szánt termékkel jelentkezik, mely végre elfogadható szintre emeli a kategória grafikus képességeit.

A viszonylag olcsó és kisméretű nettopok népszerűsége töretlenül emelkedik, mára minden ötödik hordozható számítógép ebből a szegmensből kerül ki. Ezt a piacot jelenleg az Intel uralja, és ennek megfelelően az ő integrált megoldásaik párosulnak a jellemzően Intel Atom processzorok mellé. A gond csupán az, hogy ez egyben a grafikus magot is jelenti, különösen mivel sem a kategória méreteibe, sem árfekvésébe nem fér bele egy akármilyen olcsó külön grafikus kártya. Az Intel esetében a grafika általában a GMA950-es integrált magot jelenti, mely már megszületésekor elavult volt. Aki használta ezt a terméket, mint gépe alaplapján érkező magot, mielőtt egy bármilyen olcsó külön kártyát beépített volna, az tudja, hogy a GMA950-es képminősége minden köntörfalazás nélkül egyszerűen pocsék. Teszi a dolgát, de ha bármi mással összehasonlítjuk, siralmas az eredmény, és ez azt jelenti, hogy agyártók bármilyen LCD panelt építenek be, nem lesz jobb a kép. A nettopok valóban elsősorban szövegszerkesztésre, böngészésre, MSN-ezésre készültek, ám a mai környezetben a böngészéshez egyre jobban hozzátartozik a 720p HD videók lejátszása, gondoljunk csak egy filmelőzetesre.

Az erre végképp alkalmatlan GMA950-est azonban nemsokára lecserélhetik az AMD RS880-asára, ami tulajdonképpen egy ATI Radeon HD 4200-as mag köré épült. Az eredmény 15 százalékkal megnövelt sebesség, valódi hardveres HD támogatás és a gyártótól megszokott nagyszerű színek lesznek. Ez együtt önmagában új lökést adhat az eddig is száguldó nettop piacnak, és bár Intel-rivális termék, végső soron az Intel Atom processzorainak értékestését segítheti.