Közel másfél millióan töltötték le a Nokia ingyenes navigációs szoftverét

Milkovits Gábor, 2010. február 4. 07:19

A Nokia bejelentette, hogy már az első héten egymillió felhasználó töltötte le mobiltelefonjára a cég Ovi Maps ingyenes navigációs szoftverét.

A január 21-én kibocsátott alkalmazást eddig világszerte 1,4 millióan telepítették készülékükre. A 74 országban, 46 különböző nyelven elérhető szoftver Kínában, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Németországban és Spanyolországban bizonyult a legnépszerűbbnek. Az Ovi Maps 10 országban naprakész közlekedési információkat is tartalmaz, ami szintén hozzájárul közkedveltségéhez. Anssi Vanjoki, a Nokia alelnöke büszkén jelentette be, hogy az eddigi 1,4 milliós mennyiség másodpercenként nagyjából egy letöltésnek felel meg, amivel az alkalmazás keresettsége felülmúlta a társaság előzetes várakozásait. A Strategy Analytics piackutató legfrissebb adatai szerint a Nokia jelenleg az okostelefon-piac 39 százalékát birtokolja, ugyanakkor a versenytársak, így az iPhone, a Blackberry és a Google Android készülékek az utóbbi időben komolyan megingatták a társaság pozícióit az ágazatban. A felhasználók megnyerésének egyik fő zálogát a praktikus és sokoldalú alkalmazások jelentik, így a Nokia lépése az Ovi Maps kiadásával jó eszköz lehet a riválisok visszaszorítására.

Miután a Google és a Nokia is kínál már ingyenes mobiltelefonos navigációs szoftvert, egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az ilyen jellegű hardvert és szoftvert forgalmazó cégek. A holland Nav4All műholdas navigációs vállalat például a minap kénytelen volt csődöt jelenteni, miután az új helyzetben a Nokia Navteq leányvállalatával nem sikerült megújítania a szerződését.