Szuperolcsó DirectX11-es Radeon

Genda Csongor Zoltán, 2010. február 5. 19:00

Az AMD bemutatta a világ legelső belépőszintű DirectX11-kompatibilis videókártyáját, amely az eddig kiadott modellek árának a felébe kerül.

Végre sikerült a bűvös 100 eurós határ alá menni, s így már valószínűleg lendületet vesz a DirectX11-es VGA-k piaca. Az ATI alsókategóriás terméke, a Radeon HD 5450 a legegyszerűbb, legszerényebb modell a palettán, ami ismeri az új Microsoft grafikus protokollt. Mivel ez egy belépőszintű modell, így a komoly erőforrást igénylő játékok futtatására nem alkalmas, ám az átlag otthoni és irodai felhasználók elvárásainak a legmesszebbmenőkig megfelel, ugyanis még a Blu ray-jel is megbirkózik.

Az AMD által közzétett termékleírásból kiderül, hogy az eszköz maximális terhelés mellett is csupán 19 wattot fogyaszt, üresjáratban pedig beéri 7 wattal is. Éppen ezért extra coolert sem kellett arra szerelni, az ajánlott üzemi hőmérséklet megtartásáért egy külön áramforrást nem igénylő passzív hűtő felel. A kártya egyidejűleg három megjelenítőt is kiszolgál, a monitorokkal  VGA, DisplayPort és DVI interfészeken keresztül kommunikál.

A beépített 80 árnyaló egység 650 MHz-n ketyeg, az 512-1024 MByte memória órajelét pedig 800 MHz-ben határozta meg a gyártó. A 650 MHz-n dolgozó GPU 64 bites adatsínnel csatlakozik a memóriához. A fenti adatok alapján kijelenthető, hogy egy igen csak szerény videókártyáról van szó, ami kiérdemelte a belépőszintű minősítést, ám ezért is kerül csupán 50 euróba, azaz átszámolva 13 500 Ft-ba. A Radeon HD 5450 napokon belül megjelenik a kereskedelmi forgalomban is.