9000 embert küld el a HP

Milkovits Gábor, 2010. június 2. 07:19

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy vállalati üzletágának nagyszabású átszervezésére készül, amelynek részeként mintegy 9000 dolgozójától készül megválni az elkövetkező néhány évben.

Ez a vezető számítógépgyártó 300 ezres munkaerejének mintegy 3 százalékát jelenti, ami elsőre nem tűnik túl soknak, azonban a társaság a Compaq 2002-es bekebelezése óta több alkalommal is megélt már több ezres nagyságrendű leépítéseket. A mostani átszervezés az elbocsátások mellett körülbelül egymilliárd dolláros beruházással is jár, főként az olyan komplex üzleti adatközpontok területén, amelyek a cég nagyszabású felhő (cloud computing) infrastruktúra elképzeléseit hivatottak valóra váltani. Ezzel párhuzamosan a HP konszolidálni, azaz összevonni és karcsúsítani fogja adatközpont-, hálózati- és alkalmazás-üzletágait.

A tervek szerint az intézkedésekkel hosszú távon évente mintegy 500-700 millió dollárt spórolhat a vállalat adózás után. A folyamat részeként 6000 új munkahelyet is teremtenének, azaz a munkaerő-veszteség végső soron csupán 3000 fő lenne. Érdekes, hogy a HP nem válságos időszakban, hanem talán éppen a most átvészelt válságból okulva szánta rá magát az átszervezésre. A cég ugyanis az idei első negyedévben 13 százalékkal felülmúlta egy évvel korábbi üzleti forgalmát, profitja pedig több mint egy dollárral emelkedett részvényenként.