Mérsékelte az IT-szektorra vonatkozó pozitív előrejelzését a Gartner

Milkovits Gábor, 2010. július 3. 08:55

A Gartner piackutató szerint az európai állami adósságválság miatt idén a vártál alacsonyabb mértékben, csupán 3,9 százalékkal fog növekedni az informatikai szektor forgalma.

A társaság korábban 5,3 százalékos gyarapodást jósolt az ágazatnak 2010-re, a görög pénzügyi válság és annak egész Európát érintő következményei azonban most arra késztették a céget, hogy lefelé módosítsa prognózisát. A deficit ellen küzdő európai államok nyilvánvalóan igyekeznek majd visszafogni informatikai beruházásaikat, ez pedig a magánszektorra is kihat. Másrészt az euróval szembeni erős dollár szintén nem tesz jót a piaci keresletnek, hiszen így drágulnak a termékek az öreg kontinensen. Az egyetlen szegmens, amely ezt nem fogja megsínyleni, az a hardverpiac, itt ugyanis a Gartner szerint 9,1 százalékos növekedés várható 2010-ben. Ami egyébként elvárható is, hiszen tavaly meg ez a terület esett vissza a leglátványosabban, 12,9 százalékkal. A részágazat motorja egyrészt a noteszgépek és netbook-ok iránti folyamatosan bővülő kereslet, másrészt pedig az új Windows 7 operációs rendszer. A szoftverekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban viszont már visszafogottabban, 3 százalék körül fog nőni a kereslet az idén, azaz a közületek, cégek és persze a magánszemélyek itt igyekeznek inkább visszafogni költekezéseiket.

A Gartner kutatói úgy látják, hogy az állami takarékosság időszaka még vagy öt évig eltarthat Európában. A kutatók véleménye szerint az Uniónak és a tagállamoknak hatékony ösztönző politikát kell folytatniuk az informatikai beruházások terén, hogy ez idő alatt ne taszítsák stagnálásba, netán válságba az ágazatot, akár helyi szinten, akár nemzetközileg.