Több milliárd dollárra perelik az eBay-t a Paypal miatt

Milkovits Gábor, 2010. július 15. 07:12

A connecticuti XPRT Ventures összesen 3,8 milliárd dollár kártérítést követel az eBay-től, amiért az online aukciós cég a PayPal felvásárlása után engedély nélkül használta föl internetes fizetési technológiájukat.

A cég azt állítja, hogy annak idején bizalmasan osztotta meg levédetett technológiáját a PayPal-lel és más online fizetési megoldások üzemeltetőivel, azonban az eBay fölhasználta azt, hogy a PayPal-t saját e-kereskedelmi platformjává alakítsa át. A vitatott megoldások közé tartozik a PayPal Pay Later, a PayPal Buyer Credit, a PayPal Balance Manager Service és a Checkout fizetési rendszer is. Az XPRT szerint az eBay rosszhiszeműen járt el, amikor a bizalmas szerződés keretében szerzett szellemi javakat 2003-ban saját szabványként próbálta meg bejegyeztetni – noha ez éppen az azokat igazából birtokló cég már elfogadott szabványai miatt végül nem sikerült. Az XPRT emellett azt is állítja, hogy az eBay utólag úgy módosította egyoldalúan a két fél közötti szerződést, mintha az csak az ő szabványosítási kérelmük beadása után született volna.

Az eBay részéről egyelőre nem kommentálták a hírt. Annyi bizonyos, hogy a per nem tesz jót a világ vezető online aukciós cégének, amely ráadásul forgalmának döntő hányadát a PayPal-en keresztül bonyolítja, így ha elveszíti a technológia használatának jogát, komoly bajba kerülhet.