Hogyan szereljünk DVD-t netbookba?

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 4. 09:10

A legkisebb hordozható gépek nagyszerűek, kicsik, könnyűek és szépek, de van egy kis bibi: a kis noteszgépekben nincs optikai meghajtó, azaz nem tudnak mit kezdeni az ezüstösen csillogó korongokkal.

Sokoldalú eszköz az ICY BOX IB-DK210 kódjelű dokkoló állomása. Első ránézésre egy hagyományos notebook hűtőnek nézhetnénk. Talán ezért sokunknak elkerülheti a figyelmét, hogy itt többről van szó, mint egy nagyon drága hűtőpadról. Pont fordítva van, összeszámolva a helyettesítendő eszközök árát, nem is olyan drága. Először is, a kis tábla kimondottan netbookokhoz való. A hűtési funkció valóban igaz, egy kihajtható ventilátor vagy a túlhajszolt HDD-t vagy magát a netbookot hűti, kinek-kinek igénye szerint. Van rajta egy pár USB 2.0 és egy darab mini USB csatlakozó, eddig semmi különbség sincs a laptop hűtőkhöz képest.

 Azonban az ICI BOX-ba beszerelhetünk egy max. 500 GB-os SATA merevlemezt, amivel a mini noteszgép aprócska winchesterét kiterjeszthetjük. Ezzel egy külső merevlemezt spórólunk meg, plusz a hozzá tartozó kábel(eke)t is. A beépített merevlemezt a netbook USB portján keresztül tudjuk elérni, nincs ebben semmi varázslat. A merevlemez mellé egy tetszőleges Slim CD/DVD meghajtót is beszerelhetünk, melyet szintén az USB portok egyikén keresztül tudunk majd kezelni. Sokszor van elfekvőben ilyen - HDD, optika - alkatrész, így a spórolás kézenfekvő. Az ICY BOX IB-DK210 szinte asztali gépet varázsol a mini netbookból, pont azokat a hiányosságait pótolja ki, amelyeket a használat során talán a legtöbbet nélkülözünk: az optikai meghajtót és a szűkös merevlemez kapacitást.