Fix díjas letöltés az iTunes-on is?

Milkovits Gábor, 2010. október 9. 16:48

A New York Post értesülése szerint az Apple azt fontolgatja, hogy néhány versenytársához hasonlóan, fix havi vagy éves díjért korlátlan zeneletöltést tesz lehetővé az iTunes-on.

A lap munkatársának állítólag Eddy Cue alelnököt sikerült szóra bírnia, aki szerint 10-15 dollár közötti havidíjért lenne elérhető a szolgáltatás. Hasonlót már kínálnak egyes versenytársak, például a Rhapsody és a Napster is. A hír azért érdekes, mert ezek eddig nem bizonyultak sikeresnek, ám persze lehet, hogy az Apple eléggé bízik magában ahhoz, hogy ez ne rettentse vissza a kísérletezéstől. A dolognak ugyanis az a hátulütője, hogy az előfizetésért csupán korlátlan stream-et kap a felhasználó, amely ugyan különféle készülékekkel szinkronizálható, a mobiltelefontól az mp3 lejátszón át az otthoni hifi-ig, ám a dalok végül mégsem lesznek az övéi.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen trükköt talál ki mindehhez az Apple, amely az iTunes-szal mára a világ legnagyobb zeneforgalmazójává nőtte ki magát. Az biztos, hogy a CD-piac folyamatos hanyatlása mellett a digitális eladások is kezdik elérni a plafont, miközben például a YouTube ingyen nézhető és hallgatható videói igencsak komoly konkurenciát jelentenek. Elég belegondolni, hogy egy jobb okostelefonon, netbook-on vagy tablet-en a YouTube szinte ugyanazt tudja, mint az előfizetéses stream-ek, viszont ingyen. Emellett persze az is igaz, hogy a zeneforgalmazást ma már nemcsak a fájlmegosztás veti vissza, hanem az is, hogy a zeneipar egyre kevesebb igazán sikeres produkciót tud manapság felvonultatni.