CeBIT 2011 - Elérhető közleségben az adatbiztonság

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 7. 09:05

A merevlemezárak folyamatos csökkenésével és a tárolókapacitás robbanásszerű növekedésével az otthoni felhasználók számára anyagilag is elérhető közelségbe került az adatok biztonsági célú másolása - állítják azok a vállalatok, amelyek a szokottnál is nagyobb, látványosabb standokkal jelentek meg a hannoveri CeBIT-en.

A tajvani Synology például olyan hálózati meghajtókat kínál, amelyekbe egyszerre több merevlemez tehető, és ezeket a lemezeket úgy is össze lehet kapcsolni, hogy az eszközre mentett információ mindkét lemezen megtalálható. Ennek akkor van jelentősége, ha valamelyik lemez meghibásodik, mert a sértetlen tárolóról az értékes adatok még új lemezre írhatók. Ráadásul akinek ez a  biztonsági szint sem megfelelő, választhatja  a nagyobb, négy lemez fogadására alkalmas változatot is.

A vállalati megoldások között természetesen lényegesen több, akár tucatnyi lemez kezelésére alkalmas modellek is vannak. A gyártók szerint a biztonságot azzal lehet még fokozni, ha a mentések nemcsak több lemezen, hanem egymástól távol, legalább két helyen vannak elmentve. Ebben az esetben nem kell tartani a természeti csapásoktól vagy a tárolók elvesztésétől.

Az adatmentéssel foglalkozó cégek szerint két típus keresi a biztonsági megoldásokat: olyanok, akiknek nem volt még adatvesztésük, de aggódnak miatta, és azok, akik a saját bőrükön tapasztalták, mennyibe kerül sok terabájtnyi adat visszaszerzése. Jelenleg mintegy 15 ezer forintba kerül egy terabájtnyi tárolókapacitás, míg hat évvel ezelőtt ennek a huszonötöd része, azaz 40 gigabájt került 20 ezer forintba. A sérült lemezekről, ha az adattároló felület is súlyosan sérült, 250-350 ezer forintot lehet számolni az adatmentésre.

Ennek tudatában egyre többen gondolkodnak el azon, hogy adataikról biztonsági másolatokat készítsenek. Ezt a trendet próbálja kihasználni a dél-koreai Skydigital is, amely a lementett adatok védettségére helyezi a hangsúlyt. A CeBIT-en bemutatott fejlesztésük lényege titkosító rendszerrel szerelt merevlemezház, amelybe 2,5 colos, laptopokban használható lemezek illeszthetők. Az eszközre mentett adatok pedig csak akkor lesznek hozzáférhetők, ha az eszköz fedlapján található numerikus billentyűzetbe a felhasználó által korábban megadott PIN-kódot beírják. A titkosítás akkor is működik, ha a merevlemezen tárolt információkat az eszközből kivéve próbálják elérni.